VIC DANA!!ŽENA GA TUČE

Pričaju dva prijatelja:
– Što ti je modro oko prijatelju?
– Udarila me žena…
– Zašto?
– Obratio sam joj se sa TI…
– I zato te tuče??
– Tuče, tuče… Ležim ja pored nje, ona me gurka i kaže: “Mi odavno nismo imali se*s” – A ja joj kažem


“Ne MI, srećo, nego TI…”

BONUS TEKST:

Šargarepa – Kraljica zdravlja i dugovečnosti

Šargarepa (Daucus carota) je jedno od najpoznatijih i najrasprostranjenijih povrća na svetu. Prepoznatljiva po svojoj jarko narandžastoj boji i hrskavoj teksturi, šargarepa je nezaobilazan deo ishrane u mnogim kulturama. Osim što je ukusna, šargarepa je izuzetno zdrava i bogata hranljivim sastojcima koji blagotvorno deluju na organizam.

Poreklo i istorija

Šargarepa potiče iz Centralne Azije, tačnije iz oblasti današnjeg Irana i Avganistana, gde je prvo uzgajana pre više od 5.000 godina. Zanimljivo je da prve šargarepe nisu bile narandžaste, već ljubičaste, crvene, bele i žute. Tek u 17. veku, holandski uzgajivači su razvili narandžastu sortu kakvu danas poznajemo, navodno u čast kraljevske dinastije Oranž-Nasau.

Danas se šargarepa uzgaja širom sveta i postoji na stotine različitih sorti – od sitnih i okruglih do dugačkih i tankih.

Zdravstvene prednosti šargarepe

Šargarepa je prava riznica vitamina i minerala. Najpoznatija je po visokom sadržaju beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A, ključan za zdravlje vida. Redovna konzumacija šargarepe može poboljšati noćni vid i smanjiti rizik od degeneracije mrežnjače.

Osim vitamina A, šargarepa sadrži i vitamine C, K i B6, kao i kalijum i vlakna. Ovi hranljivi sastojci pomažu u jačanju imunog sistema, poboljšavaju varenje i doprinose zdravlju srca.

Šargarepa je poznata i po svojim antioksidativnim svojstvima, koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju proces starenja. Takođe može doprineti zdravlju kože i smanjenju rizika od određenih vrsta raka, posebno raka pluća i debelog creva.

Zbog niskog glikemijskog indeksa i visokog sadržaja vlakana, šargarepa je odličan izbor za dijabetičare i osobe koje žele da održe stabilan nivo šećera u krvi.

Upotreba u kulinarstvu

Šargarepa je izuzetno svestrano povrće koje se može jesti sirovo, kuvano, pečeno, prženo ili kao sastojak supa, variva i salata. Može se dodavati u slana jela, ali i u slatke poslastice, poput čuvenog kolača od šargarepe (carrot cake).

Osim što je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima, šargarepa se koristi i za ceđenje soka, koji je izuzetno osvežavajući i bogat hranljivim materijama.

Zanimljivo je da se šargarepa koristi i kao prirodni zaslađivač u nekim receptima, jer sadrži prirodne šećere koji joj daju blagu slatkoću.

Šargarepa u simbolici i zanimljivosti

  • Mit o poboljšanju vida – Često se kaže da šargarepa poboljšava vid, što je delimično tačno. Vitamin A zaista pomaže zdravlju očiju, ali šargarepa neće “čudesno” poboljšati vid kod onih koji već imaju dobar vid. Zanimljivo je da su Britanci tokom Drugog svetskog rata širili propagandu o šargarepi tvrdeći da su njihovi piloti imali izuzetno dobar noćni vid zahvaljujući njenom konzumiranju – u stvarnosti, koristili su tajnu tehnologiju radara!

  • Ne samo narandžasta – Iako smo navikli na narandžaste šargarepe, one dolaze u raznim bojama, uključujući ljubičastu, crvenu, žutu i belu. Svaka boja ima specifične hranljive materije i antioksidanse.

  • Dugovečnost – Neke studije sugerišu da ljudi koji redovno konzumiraju šargarepu mogu živeti duže, jer ona pomaže u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Zaključak

Šargarepa je jedno od najzdravijih i najkorisnijih povrća, bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Osim što doprinosi zdravlju očiju, srca i kože, šargarepa je i neverovatno svestrana u kulinarstvu. Bilo da je jedete sirovu, kuvanu ili u kolačima, šargarepa je nezaobilazan deo zdrave ishrane!