-Dosao Perica u apoteku i kaze prodavačici
-Dobar dan, teto dajte mi s*x-pilule
-Ne moze, sinko nije to za tebe
-Treba mi za dedu
-Dobro, ali kazi dedi da pije 1 na 7 dana.
Ide tako Perica i viče 1 na 7, 1 na 7, 1 na 7
Kad je stigao kući kaže dedi:
-Deda, prodavačica ti je rekla da pijes 7 na 1 dan
Posle nedelju dana dolazi Perica u apoteku i pita ga prodavačica:
-Je l’, sinko kako je tvoj deda?
-Pa bas i nije dobro, baba je umrla, mama i sestra su trudne, tata je pobegao, Lesi se ne vraća kući a mene boli g*za.
BONUS TEKST:
Zanimljivosti o paradajzu 🍅
Paradajz (rajčica) je jedno od najomiljenijih povrća na svijetu – iako je tehnički voće! Osim što je ključni sastojak brojnih jela, paradajz ima bogatu povijest i mnoštvo zanimljivih karakteristika. Evo nekih fascinantnih činjenica o njemu!
1. Paradajz je zapravo voće!
Iako ga većina ljudi smatra povrćem, paradajz je botanički voće jer raste iz cvijeta biljke i sadrži sjemenke. Međutim, 1893. godine Vrhovni sud SAD-a odlučio je da se paradajz službeno smatra povrćem zbog načina na koji se koristi u prehrani.
2. Potječe iz Južne Amerike
Paradajz potječe iz Anda, s područja današnjeg Perua, Ekvadora i Bolivije. Drevni Asteci i Inke prvi su ga uzgajali, a Europljani su ga otkrili u 16. stoljeću kada su španjolski osvajači donijeli paradajz u Europu.
3. Nekada se smatrao otrovnim
Kad je paradajz prvi put došao u Europu, mnogi su vjerovali da je otrovan jer pripada istoj obitelji kao i otrovna velebilja (Solanaceae). Bogataši su se bojali jesti ga jer su tanjuri od kositra u kombinaciji s kiselinom paradajza mogli uzrokovati trovanje olovom.
4. Postoji više od 10.000 sorti paradajza
Paradajzi dolaze u raznim oblicima, bojama i veličinama – od sićušnih cherry rajčica do velikih goveđih rajčica. Mogu biti crveni, žuti, zeleni, ljubičasti, pa čak i crni!
5. Kina je najveći proizvođač paradajza
Iako je Italija poznata po svojim rajčicama, Kina je danas najveći proizvođač paradajza na svijetu. Slijede je Indija, SAD i Turska.
6. Može pomoći u zaštiti od sunca
Paradajz je bogat likopenom, moćnim antioksidansom koji može pomoći u zaštiti kože od štetnih UV zraka i smanjiti rizik od opeklina.
7. Paradajz je osnova kečapa
Kečap, jedno od najpopularnijih začina na svijetu, temelji se na paradajzu, a prvi recepti za njega pojavili su se u 19. stoljeću. Zanimljivo je da je u 1830-ima kečap u SAD-u čak bio prodavan kao lijek za probavne probleme!
8. Nekad su se koristili kao ukrasne biljke
Zbog straha da su otrovni, paradajzi su u Europi u početku uzgajani isključivo kao ukrasne biljke u vrtovima bogataša. Tek kasnije su se počeli koristiti u prehrani.
9. Svjetski rekord za najteži paradajz
Najveći ikad uzgojeni paradajz težio je nevjerojatnih 4,3 kg, a uzgojen je u SAD-u 2020. godine.
10. Paradajz je 95% voda
Zbog visokog udjela vode, paradajz je izuzetno hidratizirajuće povrće, što ga čini odličnim izborom za vruće ljetne dane.
11. Paradajz može poboljšati raspoloženje
Istraživanja pokazuju da osobe koje redovito konzumiraju paradajz imaju manji rizik od depresije, zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa i vitamina B.
12. Neke sorte paradajza imaju okus voća
Dok su standardni paradajzi slatko-kiseli, postoje sorte koje imaju okus sličan tropskom voću, poput guave ili manga.
13. Paradajz je bio prvi genetski modificirani prehrambeni proizvod
Flavr Savr paradajz bio je prvi GMO prehrambeni proizvod koji je odobren za prodaju 1994. godine. Bio je dizajniran tako da dulje ostane svjež.
14. Paradajz se može koristiti za čišćenje metala
Zbog svoje kiselosti, paradajz može pomoći u čišćenju bakrenog i mesinganog posuđa, slično kao limunov sok.
15. U Italiji se godišnje održi paradajz bitka
U španjolskom gradu Buñolu svake godine se održava “La Tomatina” – festival u kojem se tisuće ljudi gađaju paradajzom. Ova tradicija datira još iz 1945. godine i postala je turistička atrakcija.
16. Može poboljšati zdravlje srca
Likopen iz paradajza smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava cirkulaciju i snižava krvni tlak.
17. Sok od paradajza popularan je u avionima
Zrakoplovne kompanije su otkrile da ljudi više vole sok od paradajza tijekom leta zbog promjena u tlaku i vlažnosti, što pojačava njegov okus.
18. Rajčice rastu u svemiru
NASA je uspješno uzgojila paradajz u svemiru kako bi proučila mogućnost uzgoja hrane za buduće misije na Mars.
19. Postoje vrste paradajza koje nikada ne pocrvene
Iako smo navikli da zreli paradajzi postanu crveni, postoje sorte koje ostaju zelene, ljubičaste ili čak prugaste kada sazriju.
20. Može smanjiti rizik od raka
Zbog visokog sadržaja antioksidansa, paradajz se povezuje sa smanjenjem rizika od nekih vrsta raka, uključujući rak prostate i dojke.
Paradajz nije samo osnovni sastojak mnogih jela, već i prava nutricionistička bomba s brojnim zdravstvenim prednostima. Bilo da ga jedete svježeg u salatama, kuhanog u umacima ili pijete kao sok, paradajz je jedan od najzdravijih dodataka prehrani! 🍅