VIC DANA!!! MILICAJCI

Stoje dva milicajca na ulici i vide babu kako nosi dva dzaka i iz jednog joj ispadne 20 evra, dodje milicajac da joj i pita.
-Bako a otkud tebi toliko para?
-Pa vidis sinko ja zivim blizu stadiona i na svaku utakmicu mi pisaju preko ogradei ja se setim uzmem makaze uhvatim nekog za kitu i kazem “Daj 20 evra ili cu ti ga odseci!`
-Bravo za ideju! a sta je u drugom?


-Pa ima i onih koji nece da plate…

BONUS TEKST :

Zanimljivosti o krumpiru 🥔

Krumpir je jedna od najvažnijih prehrambenih namirnica na svijetu, a iza ove jednostavne gomoljaste biljke krije se mnoštvo fascinantnih činjenica. Evo nekih zanimljivosti koje možda niste znali o krumpiru!

1. Krumpir potječe iz Južne Amerike

Krumpir je prvi put uzgojen prije više od 7.000 godina u Andama, na području današnjeg Perua i Bolivije. Drevni Inke su ga smatrali svetom biljkom i koristili ga ne samo za hranu, već i za liječenje rana i predviđanje vremena.

2. Postoji više od 4.000 sorti

Krumpir dolazi u različitim oblicima, bojama i okusima – od klasičnih bijelih i žutih do ljubičastih i crvenih. Većina sorti uzgaja se u Južnoj Americi, gdje se i danas može pronaći ogromna raznolikost.

3. Europljani su se isprva bojali krumpira

Kada je krumpir prvi put donesen u Europu u 16. stoljeću, ljudi su ga smatrali otrovnim jer pripada istoj obitelji kao i biljke velebilje, koje su doista otrovne. Tek u 18. stoljeću počeo je dobivati široku popularnost.

4. Francuska ga je proglasila hranom za siromašne

U početku su francuski poljoprivrednici odbijali saditi krumpir jer su mislili da uzrokuje bolesti. Međutim, Antoine-Augustin Parmentier, francuski agronom, popularizirao je krumpir organizirajući večere na kojima je servirao jela od krumpira i nagovorio kraljevsku obitelj da ga jede.

5. Krumpir je pomogao u rastu svjetske populacije

Uvođenje krumpira u prehranu Europljana u 18. i 19. stoljeću značajno je povećalo životni vijek i smanjilo glad, jer je bio jeftin, lako uzgojiv i bogat hranjivim tvarima.

6. Irska glad od krumpira bila je katastrofalna

Između 1845. i 1852. godine Irska je doživjela strašnu glad kada je gljivična bolest (plamenjača krumpira) uništila gotovo cijeli urod. Budući da su mnogi Irci preživljavali isključivo na krumpiru, glad je dovela do masovne emigracije u SAD i druge zemlje.

7. Krumpir je prvi povrtnjak u svemiru

NASA je 1995. godine uzgojila krumpir u svemiru, čime je postao prvo povrće koje je uspješno raslo izvan Zemlje. Ovaj eksperiment bio je dio istraživanja za buduće misije na Mars.

8. Može proizvesti električnu energiju

Krumpir može služiti kao prirodna baterija! Ako se u njega zabode bakrena i cinkova elektroda, može proizvesti dovoljno struje da napaja mali digitalni sat ili LED lampicu.

9. Može se koristiti za izradu plastike

Zbog visokog sadržaja škroba, krumpir se može koristiti za izradu biorazgradive plastike, koja je ekološki prihvatljivija od naftnih derivata.

10. Najveći proizvođač krumpira je Kina

Iako su mnogi navikli povezivati krumpir s Europom, danas je Kina najveći svjetski proizvođač krumpira, a slijede je Indija i Rusija.

11. Krumpir je izuzetno hranjiv

Unatoč reputaciji „teške hrane“, krumpir je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalij i vlakna. Zapravo, čovjek može preživjeti samo na krumpiru i mlijeku jer kombiniraju sve esencijalne nutrijente.

12. Ljubičasti krumpir je superhrana

Ljubičaste sorte krumpira bogate su antocijanima – moćnim antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala i poboljšavaju zdravlje srca.

13. Krumpir se koristi u kozmetici

Sok od krumpira može se koristiti za posvjetljivanje kože, smanjenje podočnjaka i umirivanje opeklina od sunca. Neki ga čak koriste kao prirodni tretman za akne!

14. Najveći krumpir na svijetu težio je preko 8 kg!

Rekord za najteži krumpir drži krumpir iz Velike Britanije, koji je težio nevjerojatnih 8,98 kg.

15. Može se koristiti za uklanjanje mrlja i hrđe

Zahvaljujući svojoj kiselosti i škrobu, kriška sirovog krumpira može pomoći u uklanjanju mrlja s odjeće, čišćenju metala i uklanjanju hrđe s površina.

16. Prženi krumpirići nisu nastali u Francuskoj

Iako ih zovemo „French fries“, pomfrit zapravo potječe iz Belgije, gdje su ljudi u 17. stoljeću počeli pržiti tanko rezane krumpire kao zamjenu za ribu kad bi rijeke bile zaleđene.

17. Krumpir ima svoj muzej

U Belgiji postoji Muzej krumpira (Frietmuseum) posvećen povijesti i kulturi krumpira te njegovoj ulozi u gastronomiji.

18. Najskuplji čips na svijetu napravljen je od rijetkog krumpira

Švedska tvrtka St. Erik’s Brewery proizvela je luksuzni čips od rijetkih sorti krumpira, tartufa i drugih skupih sastojaka. Pakiranje od samo pet čipsa koštalo je 56 dolara!

19. Krumpir je sastavni dio mnogih tradicionalnih jela

Od pire krumpira, pomfrita i kroketa do njoka, čipsa i pečenog krumpira, krumpir je jedna od najraznovrsnijih namirnica u kuhinji.

Krumpir je daleko više od obične gomoljaste biljke – on je simbol preživljavanja, inovacije i kulinarske svestranosti. Bez obzira jedete li ga kuhanog, pečenog, prženog ili u obliku pirea, krumpir ostaje jedna od najvažnijih namirnica na svijetu! 🥔