Ušao slepac u ženski bar (greškom) i naruči on sebi piće. Nakon kraćeg vremena vikne slepac konobarici:
• Hoćeš li da čuješ vic o plavušama?
Iste sekunde čitav bar se utihnuo i žena pored slepca reče:
• Pre nego što ispričaš vic, moram ti reći pet razloga zašto ne bi trebalo da ga ispričaš, pa ti razmisli:
1. Konobarica je plavuša.
2. Ja sam plavuša od 90 kg sa crnim pojasom.
3. Ova pored mene je plavuša koja trenira hrvanje.
4. Ta iza tebe je plavuša policajka.
5. Izbacivač je plavuša. Priča li vam se vic o plavušama? – ljutito ga upita ona.
A slepac će na to:
• Ma jok, pa da moram pet puta da objašnjavam.
BONUS TEKST:
Krompir je jedno od najvažnijih povrća na svijetu, a njegova uloga u prehrani ljudi je ogromna. Zanimljivo je da krompir, iako potiče iz Južne Amerike, danas raste u gotovo svim dijelovima svijeta. Evo nekoliko zanimljivosti o krompiru koje možda niste znali:
-
Poreklo krompira
Krompir je porijeklom iz Andskih planina Južne Amerike, a domovina mu je područje današnjih Perua i Čilea. Prvi su ga uzgajali Inke, koji su ga počeli koristiti prije više od 7.000 godina. Krompir je u Europu donesen u 16. veku, a prvi ga je u Europu donio španski osvajivač Francisco Pizarro. U početku su ga ljudi u Europi gledali s podozrenjem, smatrajući ga neprikladnim za ljudsku ishranu. -
Vrste krompira
Danas postoje stotine različitih vrsta krompira, ali sve se one temelje na nekoliko osnovnih sorti. Najpoznatije vrste uključuju crvene, žute, plavičaste i smeđe krompire, koji se koriste u različitim vrstama jela, od pire krompira do pomfrita. Svaka vrsta krompira ima specifičan ukus i teksturu koja odgovara određenim načinima pripreme. -
Krompir kao izvor energije
Krompir je bogat škrobom, što ga čini odličnim izvorom ugljenih hidrata. Na 100 grama krompira dolazi oko 17 grama ugljenih hidrata, što je čini idealnom hranom za energiju. Krompir je također dobar izvor vitamina C, vitamina B6, kalija, i vlakana, što ga čini hranjivim, ali i zdravim izborom za obrok. -
Zanimljivosti o proizvodnji
Krompir je četvrto najvažnije povrće na svetu, odmah nakon riže, pšenice i kukuruza. Godišnje se proizvede više od 300 miliona tona krompira širom sveta. Iako ga najviše uzgajaju u Kini, Indiji, Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama, krompir je popularan i u mnogim evropskim zemljama, kao što su Poljska, Nemačka i Holandija. -
Različite upotrebe krompira
Krompir se koristi na mnogo različitih načina. Osim što se koristi za pravljenje jela kao što su pire, pečeni krompir, ili pomfrit, krompir se koristi i u industriji. U nekim slučajevima, krompir se koristi za proizvodnju alkohola, kao što je vodka. Takođe, škrob iz krompira koristi se u proizvodnji papira, tekstila, pa čak i u farmaceutskoj industriji. -
Zanimljivosti o krompiru u istoriji
Krompir je igrao ključnu ulogu u ishrani u mnogim istorijskim periodima. Na primer, u Irsku je krompir postao glavni izvor hrane u 18. veku, što je dovelo do velike irske gladi tokom 1840-ih, kada je krompir bio pogođen bolešću poznatom kao “plamenjača”. Usprkos ovom tragičnom događaju, krompir se i dalje smatra osnovnom hranom u mnogim zemljama. -
Zdravstvene prednosti krompira
Krompir je bogat kalijumom, mineralom koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu i poboljšava rad srca. Takođe je izvor vitamina B6, koji je ključan za funkcionisanje nervnog sistema. Zanimljivo je da krompir, kada se pripremi sa kožom, sadrži značajnu količinu vlakana, što doprinosi boljoj probavi. -
Zanimljivost o boji krompira
Dok je većina krompira smeđa ili žuta, postoje i vrste koje imaju ljubičastu ili crnu boju. Ljubičasti krompir, na primer, bogat je antocijaninskim pigmentima, koji su poznati po svojim antioksidativnim svojstvima. Ovaj krompir je bogat vitaminom C i ima bolji nutritivni profil u odnosu na obične vrste krompira. -
Mitovi o krompiru
Iako je krompir bogat hranjivim tvarima, postoje mitovi o tome da krompir debeljuje. To nije u potpunosti tačno. Krompir može postati visokokaloričan samo ako se prži u puno ulja ili jede u velikim količinama. Međutim, kada se priprema na zdrav način, poput pečenja ili kuhanja, krompir može biti deo uravnotežene ishrane. -
Krompir i svemir
Zanimljivo je da je krompir čak korišćen u svemirskim istraživanjima. NASA je testirala uzgajanje krompira u svemiru, kako bi proverila da li se može uzgajati u svemirskim stanicama. Cilj je da se razvije tehnologija koja bi omogućila astronautima da uzgajaju svoju hranu tokom dugih misija u svemiru.
Krompir je zaista svestran i zanimljiv proizvod, bogat hranjivim tvarima i istorijom. Bilo da ga volite u obliku pomfrita, pirea, pečenog krompira ili u nekom drugom obliku, sigurno je da je ovo povrće jedno od najvažnijih u globalnoj ishrani.