“U srednjoj školi bio sam toliko siromašan…”



BONUS TEKST:

Kakao je jedan od najomiljenijih i najvažnijih sastojaka u svetu – bez njega ne bi bilo čokolade, toplog napitka za zimu, ni mnogih omiljenih kolača. Osim što mami mirisom i ukusom, kakao ima bogatu istoriju, kulturno značenje i brojne zdravstvene prednosti.

Poreklo i istorija
Kakao potiče iz Srednje i Južne Amerike, gde su ga još pre više od 3.000 godina koristile drevne civilizacije poput Maja i Asteka. Za njih je bio sveta biljka – koristili su ga u ritualima, kao napitak, pa čak i kao sredstvo plaćanja. Reč „kakao“ potiče iz astečkog jezika nahuatl, dok je naziv Theobroma cacao, što znači „hrana bogova“, dao švedski naučnik Line u 18. veku.

Kako se dobija kakao?
Kakao se pravi od semenki ploda drveta kakao, koje raste u tropskim krajevima (najviše u Zapadnoj Africi, Južnoj Americi i jugoistočnoj Aziji). Plodovi su veličine tikve i u sebi sadrže 20–60 semenki obavijenih sluzavom pulpom. Nakon fermentacije, sušenja i pečenja, semenke se melju – od njih se dobija:

  • Kakao masa – osnovna sirovina za čokoladu

  • Kakao puter – prirodna mast iz zrna, koristi se u prehrani i kozmetici

  • Kakao prah – sadrži malo masti, koristi se za napitke i pečenje

Nutritivne vrednosti (na 100 g nezaslađenog kakao praha):

  • Kalorije: 228

  • Proteini: 19,6 g

  • Masti: 13,7 g

  • Ugljeni hidrati: 57,9 g

  • Vlakna: 33 g

  • Gvožđe, magnezijum, fosfor, cink – u visokim količinama

  • Flavonoidi, teobromin i kofein

Zdravstvene koristi kakaa

  • Antioksidansi: Kakao je jedan od najbogatijih izvora flavonoida, koji štite ćelije od oštećenja.

  • Dobro za srce: Može poboljšati cirkulaciju i smanjiti pritisak.

  • Poboljšava raspoloženje: Stimuliše lučenje serotonina i endorfina.

  • Podstiče koncentraciju: Zbog prisustva teobromina i male količine kofeina.

  • Pomaže imunom sistemu: Zahvaljujući visokom sadržaju minerala.

Upotreba u kuhinji
Kakao je svestran sastojak: koristi se za pravljenje kolača, keksa, kremova, torti, mlečnih napitaka, sladoleda i, naravno – čokolade. Može se koristiti i u slanim jelima u nekim kuhinjama sveta (npr. meksički mole sos).

Popularni proizvodi:

  • Topli kakao napitak – klasičan napitak za zimu

  • Čokolada – tamna, mlečna, bela – sve počinju sa kakaom

  • Namazi i filovi – kao što je čokoladni krem

  • Kakao kolačići i torte – nezaobilazni u domaćim receptima

  • Proteinske pločice i smutiji – sa dodatkom sirovog kakao praha

Zanimljivosti o kakau:

  • Kakao zrno je toliko vredno da je u prošlosti korišćeno kao novac.

  • Tamna čokolada sa visokim procentom kakaa smatra se “superhranom”.

  • Najveći proizvođač kakaa u svetu je Obala Slonovače.

  • Kakao drvo može da živi i do 100 godina, ali plodove daje samo oko 25 godina.

  • Sirovi (neprerađeni) kakao zadržava više antioksidanasa od termički obrađenog.

Zaključak
Kakao nije samo osnova čokolade – on je deo istorije, kulture, medicine i uživanja. Bilo da ga pijemo u šolji, koristimo u kolačima ili nanosimo kao masku na lice, kakao je pravi dar prirode koji istovremeno greje dušu i jača telo. 🍫