BONUS TEKST:
Patlidžan, poznat i kao plavi paradajz ili melanzana, jedno je od najsvestranijih povrća u kuhinji i nezaobilazan sastojak mnogih jela na Balkanu, Mediteranu, Bliskom istoku i Aziji. Iako se često smatra povrćem, botanički je zapravo voće – tačnije, bobica.
Poreklo i širenje
Patlidžan (Solanum melongena) potiče iz Indije i jugoistočne Azije, gde se uzgajao još pre više hiljada godina. U Evropu je stigao preko Arapa u srednjem veku, a na Balkanu je brzo postao deo tradicionalne kuhinje, naročito zbog svog ukusa, teksture i mogućnosti pripreme na mnogo načina.
Izgled i vrste
Najpoznatiji je klasični tamnoljubičasti patlidžan izduženog ili ovalnog oblika, ali postoji i bela, zelena, prugasta i okrugla varijanta. Neki su sitni i slatki, dok su drugi krupniji, sa više gorčine i semenki.
Nutritivne vrednosti (na 100 g sirovog patlidžana):
-
Kalorije: 25
-
Ugljeni hidrati: 6 g
-
Vlakna: 3 g
-
Proteini: 1 g
-
Masti: 0,2 g
-
Vitamini: B1, B6, C, K
-
Minerali: mangan, bakar, kalijum, magnezijum
Zdravstvene koristi patlidžana
-
Nizak u kalorijama: Pogodan za dijete i laganu ishranu.
-
Bogata vlaknima: Pomaže varenju i održava osećaj sitosti.
-
Antioksidansi: Sadrži nasunin, snažan antioksidans iz kore, koji štiti ćelije.
-
Zdravlje srca: Pomaže u snižavanju lošeg holesterola.
-
Reguliše šećer: Vlakna usporavaju apsorpciju glukoze.
Upotreba u kuhinji
Patlidžan je izuzetno zahvalan u kulinarstvu jer lako upija začine i ulja, i može se pripremati pečen, pržen, grilovan, dinstan ili punjen. Koristi se u jelima kao što su:
-
Ajvar – tradicionalni namaz na Balkanu, često s paprikom i patlidžanom
-
Musaka – složenac sa mlevenim mesom i patlidžanom
-
Parmezan s patlidžanom – italijanski klasik (melanzane alla parmigiana)
-
Baba ganuš – bliskoistočni namaz od pečenog patlidžana i tahinija
-
Punjeni patlidžan – sa mesom, povrćem, sirom ili pirinčem
-
Grilovani patlidžan – često služi kao prilog uz roštilj
Zanimljivosti o patlidžanu
-
U srednjem veku su ga zvali “ludački paradajz” jer se verovalo da izaziva ludilo.
-
Sirov patlidžan sadrži solanin – u velikim količinama može biti blago toksičan, pa se preporučuje termička obrada.
-
Kora je najbogatija antioksidansima – poželjno je ne guliti ga, ako nije gorak.
-
Može da zameni meso u vegetarijanskim jelima zbog svoje teksture.
-
U Aziji se koristi i u lekovite svrhe – protiv upala i za poboljšanje varenja.
Saveti za pripremu
Ako je patlidžan gorak, može se pre pripreme posoliti i ostaviti da “pusti vodu” – gorčina izlazi sa tečnošću. Takođe, upija dosta ulja, pa se preporučuje pečenje ili grilovanje umesto prženja, ako želite lakšu varijantu.
Zaključak
Patlidžan je jedno od onih povrća koje se uvek iznova otkriva – jednostavan, a bogat, svestran i zdrav. Bez obzira da li ga koristite za ajvar, grilovanje ili kao glavno jelo, patlidžan donosi puno ukusa i nutritivnih vrednosti na tanjir. 🍆