“Podnijela sam zahtjev za razvod…”

BONUS TEKST:

Praza (Praziluk) – Zdravlje u Dugom Zelenom Stablu! 🥬

Praziluk (poznat i kao prasa) je povrće iz iste porodice kao i crni i beli luk, ali ima blaži i slađi ukus. Koristi se u raznim jelima – od čorbi i variva do pita i salata. Osim što poboljšava ukus hrane, praziluk je i izuzetno zdrav, bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Nutritivne vrednosti (100 g svežeg praziluka)

Kalorije: 61 kcal
Ugljeni hidrati: 14 g
Proteini: 1,5 g
Masti: 0,3 g
Vlakna: 1,8 g
Vitamin C: 12 mg
Vitamin K: 47 µg
Vitamin A: 83 µg
Folna kiselina: 64 µg
Kalijum: 180 mg

Zdravstvene prednosti praziluka

💪 Jača imunitet – Sadrži vitamin C i antioksidanse koji pomažu telu da se odbrani od infekcija.

🩸 Dobar za srce – Smanjuje loš holesterol (LDL) i poboljšava cirkulaciju, što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

🧠 Poboljšava funkciju mozga – Sadrži folnu kiselinu koja podržava zdravlje nervnog sistema i poboljšava koncentraciju.

👁️ Štiti vid – Praziluk je bogat luteinom i zeaksantinom, koji pomažu očima da se zaštite od štetnog plavog svetla i sprečavaju degeneraciju makule.

🔥 Pomaže u mršavljenju – Nizak broj kalorija i visok sadržaj vlakana pomažu da se duže osećate siti.

🩸 Reguliše šećer u krvi – Praziluk ima nizak glikemijski indeks i pomaže u kontroli nivoa šećera.

🌿 Prirodni antibiotik – Ima antibakterijska i antigljivična svojstva, slično kao beli luk.

Kako koristiti praziluk u kuhinji?

🥗 Svež u salatama – Seckan i dodat u salatu daje blag, osvežavajući ukus.
🍲 U čorbama i varivima – Sjajan dodatak supama, gulašima i čorbama.
🥧 U pitama i tartovima – Savršen za pite sa sirom, krompirom ili mesom.
🍛 Dinstan sa mesom ili povrćem – Odličan prilog uz jela od mesa.
🍳 U omletima i kajgani – Dodaje poseban ukus doručku.

Zanimljivosti o praziluku

Praziluk je simbol Velsa – Velšani ga tradicionalno nose 1. marta, na dan Svetog Davida, svog zaštitnika.
Rimljani su ga smatrali hranom za glas – Car Neron je verovao da praziluk poboljšava glas i često ga je jeo.
Jedan od najstarijih kultivisanih useva – Praziluk se uzgaja više od 4.000 godina!
Ne izaziva neprijatan zadah – Za razliku od belog luka, praziluk ima blaži miris nakon konzumacije.

Zaključak

Praziluk je nutritivno bogato povrće koje jača imunitet, čuva srce, poboljšava vid i podržava mršavljenje. Njegov blag, ali bogat ukus čini ga sjajnim dodatkom mnogim jelima, bilo da je kuvan, dinstan ili sirov. Uvrstite ga u svoju ishranu i uživajte u njegovim zdravstvenim prednostima! 🥬💚