“Moja snaha se ponosi svojim kolačem od mrkve…”

BONUS TEKST:

Kakao je jedna od najcenjenijih i najomiljenijih namirnica širom sveta. Potekao je iz tropskih krajeva Srednje i Južne Amerike, a danas se koristi u raznim oblicima – kao prah, zrna ili u obliku čokolade. Kakao je srž čokolade i jedan od glavnih sastojaka mnogih slatkiša i napitaka.

Poreklo i istorija
Kakao potiče iz oblasti Amazona i Orinoka, a prvi su ga koristile drevne civilizacije Maja i Asteka. Smatrali su ga svetim darom bogova i koristili za pripremu napitka poznatog kao “xocolatl” – gorki napitak napravljen od kakao zrna i začina. Španski osvajači su doneli kakao u Evropu u 16. veku, gde je postao popularan u obliku toplih napitaka, a kasnije se razvila i čokolada kakvu danas poznajemo.

Kako se dobija kakao
Kakao se dobija iz semenki ploda drveta kakaovca (Theobroma cacao), koje raste u tropskim oblastima. Plod kakaovca ima oblik izdužene mahune, unutar koje se nalazi 20-50 semenki obavijenih belom pulpom. Proces proizvodnje obuhvata fermentaciju, sušenje, pečenje i mlevenje zrna kako bi se dobio kakao prah i kakao puter.

Vrste kakao proizvoda

  • Kakao prah: Bezmasni prah dobijen mlevenjem zrna, koristi se u pečenju i napicima.

  • Kakao zrna: Celokupno zrno sa intenzivnim, gorkim ukusom.

  • Kakao puter: Prirodna mast iz zrna, koristi se u čokoladi i kozmetici.

  • Čokolada: Mešavina kakao mase, kakao putera, šećera i često mleka.

Nutritivna vrednost
Kakao je bogat antioksidansima, posebno flavonoidima, koji imaju brojne zdravstvene koristi. Takođe sadrži vlakna, magnezijum, gvožđe, cink i kalcijum.

100 grama nezaslađenog kakao praha sadrži:

  • Kalorije: 228

  • Proteini: 20 g

  • Masti: 13 g

  • Ugljeni hidrati: 58 g

  • Vlakna: 33 g

  • Gvožđe: 13 mg

  • Magnezijum: 499 mg

  • Cink: 6,8 mg

  • Flavonoidi: do 10% sadržaja

Zdravstvene koristi
Kakao je poznat po mnogobrojnim zdravstvenim prednostima:

  • Podrška srcu: Flavonoidi pomažu u poboljšanju cirkulacije, snižavanju krvnog pritiska i zaštiti srca.

  • Poboljšanje raspoloženja: Sadrži triptofan, koji povećava nivo serotonina – hormona sreće.

  • Smanjenje stresa: Teobromin i feniletilamin iz kakaa mogu imati blagi stimulativni efekat i smanjiti stres.

  • Antioksidativna zaštita: Flavonoidi štite ćelije od oksidativnog stresa i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

  • Zdravlje mozga: Redovno konzumiranje tamne čokolade može poboljšati kognitivne funkcije i protok krvi u mozgu.

Kulinarska upotreba
Kakao je ključni sastojak u raznim slatkišima, desertima i napicima. U čistom obliku, ima intenzivan i gorak ukus, pa se obično kombinuje sa šećerom ili mlekom.

Popularni proizvodi sa kakaom:

  • Topla čokolada: Napitak napravljen od kakao praha, mleka i šećera.

  • Kolači i torte: Kakao prah daje duboku čokoladnu aromu.

  • Čokoladne table: Od tamne, mlečne do bele čokolade.

  • Energetske pločice: Kakao zrna ili prah se koriste za prirodnu aromu i energiju.

  • Mole sos: Meksički sos od kakaa i čilija, koji se koristi uz meso.

Kako odabrati kvalitetan kakao
Pri kupovini kakao praha, birajte nezaslađene, prirodno obrađene varijante sa visokim procentom kakao mase. Tamna čokolada sa najmanje 70% kakao sadržaja ima više flavonoida i manje šećera.

Čuvanje
Kakao prah treba čuvati na suvom, hladnom mestu u hermetički zatvorenoj posudi. Kakao puter i čokolada mogu se čuvati u frižideru, ali je važno izbegavati nagle promene temperature.

Zanimljivosti o kakau
Kakao je nekada služio kao valuta među drevnim civilizacijama Maja i Asteka.
Latinski naziv “Theobroma cacao” znači “hrana bogova”.
Tamna čokolada sa visokim sadržajem kakao mase ima više antioksidanasa od mnogih vrsta voća, uključujući borovnice i acai bobice.
Belgija i Švajcarska su poznate po vrhunskoj čokoladi, ali najveći proizvođač sirovog kakaa je Obala Slonovače.
Kakao prah sadrži malu količinu kofeina, zbog čega može imati blago stimulativni efekat.

Potencijalne neželjene reakcije
Konzumiranje većih količina kakaa može izazvati nervozu ili nesanicu kod osetljivih osoba zbog prisustva kofeina i teobromina. Takođe, neki ljudi mogu biti alergični na kakao, što može izazvati osip ili gastrointestinalne probleme.

Zaključak
Kakao nije samo osnova čokolade već i superhrana sa mnogim zdravstvenim koristima. Zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa, vitamina i minerala, kakao doprinosi zdravlju srca, boljem raspoloženju i opštem blagostanju. Bilo da uživate u toploj čokoladi, komadiću tamne čokolade ili kakaovom prahu u smutiju, kakao je ukusan način da unapredite svoje zdravlje. 🍫