Zebra kolač – dekorativan i ukusan desert
Ovaj kolač će vas oduševiti tek kada ga presečete! Njegova unutrašnjost krije prelepe, naizmenične braon i bele pruge koje podsećaju na zebru – otuda i njegov naziv, “Zebra kolač”. Osim što izgleda atraktivno, mekan je i ukusan, a priprema je jednostavna.
Sastojci:
(1 cup = 1 šolja od 2 dcl)
- 4 jaja (sobne temperature)
- 1 cup ulja
- 1 cup mleka (sobne temperature)
- 2 cup brašna
- 2 supene kašike kakaa
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 cup šećera
Priprema:
1. Priprema kalupa
Pre nego što počnete sa izradom kolača, premažite kalup masnoćom i pospite ga brašnom kako biste sprečili lepljenje testa.
2. Priprema smese
- Odvojite belanca od žumanaca.
- Mutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
- Dodajte mleko i ulje, pa nastavite sa mućenjem dok se svi sastojci ne sjedine.
U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Postepeno ih dodajte u smesu sa žumancima, neprestano mešajući mikserom na najmanjoj brzini.
- Belanca umutite u čvrst sneg i lagano ih dodajte u pripremljenu smesu. Mešajte pažljivo kako masa ne bi splasnula.
3. Podela smese na dva dela
- Dobijenu smesu podelite na dva jednaka dela.
- U jedan deo dodajte kakao prah razmućen sa dve kašike ključale vode i dobro sjedinite.
- Drugi deo ostavite nepromenjen (svetao).
4. Kreiranje zebra šare
- U pripremljeni kalup sipajte tri kašike bele smese tačno u sredinu.
- Preko nje stavite tri kašike tamne smese.
- Ponavljajte postupak, naizmenično dodajući obe smese, dok ih ne potrošite. Smese će se same širiti po kalupu, pa nije potrebno tresti posudu.
5. Pečenje kolača
- U prethodno zagrejanu rernu na 180°C stavite kalup.
- Pecite oko 40 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.
6. Završni koraci
- Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.
- Po želji, pospite ga prah šećerom pre serviranja.
Posluživanje:
Najbolji rezultat postiže se ako koristite dublji okrugli kalup prečnika 24 cm sa ravnim stranicama, umesto kalupa za tortu. Tako će zebra šara biti izraženija.
Uživajte u ovom prelepom i dekorativnom kolaču! 🍰✨