ZEBRA KOLAČ

Zebra kolač – dekorativan i ukusan desert

Ovaj kolač će vas oduševiti tek kada ga presečete! Njegova unutrašnjost krije prelepe, naizmenične braon i bele pruge koje podsećaju na zebru – otuda i njegov naziv, “Zebra kolač”. Osim što izgleda atraktivno, mekan je i ukusan, a priprema je jednostavna.

Sastojci:

(1 cup = 1 šolja od 2 dcl)

  • 4 jaja (sobne temperature)
  • 1 cup ulja
  • 1 cup mleka (sobne temperature)
  • 2 cup brašna
  • 2 supene kašike kakaa
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 cup šećera

Priprema:

1. Priprema kalupa

Pre nego što počnete sa izradom kolača, premažite kalup masnoćom i pospite ga brašnom kako biste sprečili lepljenje testa.

2. Priprema smese

  • Odvojite belanca od žumanaca.
  • Mutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
  • Dodajte mleko i ulje, pa nastavite sa mućenjem dok se svi sastojci ne sjedine.

U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Postepeno ih dodajte u smesu sa žumancima, neprestano mešajući mikserom na najmanjoj brzini.

  • Belanca umutite u čvrst sneg i lagano ih dodajte u pripremljenu smesu. Mešajte pažljivo kako masa ne bi splasnula.

3. Podela smese na dva dela

  • Dobijenu smesu podelite na dva jednaka dela.
  • U jedan deo dodajte kakao prah razmućen sa dve kašike ključale vode i dobro sjedinite.
  • Drugi deo ostavite nepromenjen (svetao).

4. Kreiranje zebra šare

  • U pripremljeni kalup sipajte tri kašike bele smese tačno u sredinu.
  • Preko nje stavite tri kašike tamne smese.
  • Ponavljajte postupak, naizmenično dodajući obe smese, dok ih ne potrošite. Smese će se same širiti po kalupu, pa nije potrebno tresti posudu.

5. Pečenje kolača

  • U prethodno zagrejanu rernu na 180°C stavite kalup.
  • Pecite oko 40 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.

6. Završni koraci

  • Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.
  • Po želji, pospite ga prah šećerom pre serviranja.

Posluživanje:

Najbolji rezultat postiže se ako koristite dublji okrugli kalup prečnika 24 cm sa ravnim stranicama, umesto kalupa za tortu. Tako će zebra šara biti izraženija.

Uživajte u ovom prelepom i dekorativnom kolaču! 🍰✨