BONUS TEKST:
Limun – mali žuti čudotvorac pun iznenađenja
Limun je jedno od najpoznatijih i najkorisnijih voćki na svetu. Njegov kiselkast ukus i osvežavajući miris poznati su širom planete, a koristi se u kulinarstvu, medicini, kozmetici, pa čak i u domaćinstvu kao sredstvo za čišćenje. Međutim, iza te jednostavne žute kore krije se mnoštvo zanimljivosti koje malo ko zna.
-
Botanički limun je bobica.
Iako ga retko tako zovemo, limun spada u kategoriju bobičastog voća (tačnije – hesperidijum), baš kao i narandža, limeta i grejpfrut. -
Limun ima azijsko poreklo.
Veruje se da limun potiče iz severoistočne Indije, Kine i Burme. U Evropu je stigao preko Bliskog Istoka, a danas se uzgaja širom sveta, naročito u Mediteranskim zemljama. -
Limun nije prirodni plod.
Limun je zapravo hibrid, nastao ukrštanjem gorke narandže i citrona. Ovaj podatak je još jedan dokaz koliko je priroda – i čovek – umešan u stvaranje voća koje danas svakodnevno koristimo. -
Sok jednog limuna sadrži oko 5–6 kašičica limunske kiseline.
Ta kiselina pomaže varenju, stimuliše proizvodnju pljuvačke i čisti organizam, a upravo zbog nje limun ima toliko jak i osvežavajući ukus. -
Limun sadrži više kalijuma nego jabuka ili grožđe.
Kalijum je važan za pravilan rad srca i mišića, a limun je dobar izvor ovog minerala – iako to nije ono prvo što nam padne na pamet kad razmišljamo o limunu. -
Limun može posvetliti kosu i izbeli nokte.
Zahvaljujući prirodnim kiselinama, limunov sok može posvetliti kosu kada se nanese i izloži suncu, a često se koristi i kao prirodni izbjeljivač za nokte. -
Limun je snažan prirodni dezodorans i sredstvo za čišćenje.
Njegov miris neutrališe neprijatne mirise, a kiseline uklanjaju masnoće i mrlje. Zbog toga se koristi i za dezinfekciju kuhinje, dasaka za sečenje, rerni i slavina. -
Pomaže u borbi protiv mučnine.
Miris limuna može ublažiti jutarnju mučninu kod trudnica i putnu bolest. Zbog toga ga mnogi koriste kao prirodnu aromaterapiju. -
Limun je simbol čistoće i svetlosti.
U mnogim kulturama, limun se koristi u obredima čišćenja prostora od negativne energije, posebno kada se stavi u vodu ili se ostavi u uglovima prostorija. -
Pomorandža je zapravo slađa – ali limun ima više vitamina C po gramu.
Iako oba voća sadrže ovaj važan vitamin, limun je koncentrisaniji – i zato toliko efikasan za jačanje imuniteta. -
Limun je korišćen za sprečavanje skorbuta.
U 18. veku britanska mornarica je redovno snabdevala mornare limunima kako bi sprečila skorbut, bolest izazvanu nedostatkom vitamina C. -
Postoji više od 20 vrsta limuna.
Neke su male, okrugle i izrazito kisele, dok su druge veće, slađe i aromatičnije. Najpoznatija sorta je Eureka, koja se često koristi u trgovini. -
Limunovi cvetovi su beli i mirisni.
Cvet limuna često se koristi u parfemskoj industriji, a simbol je čistote i ženstvenosti. -
Italijani prave liker limoncello od limuna.
U južnoj Italiji, posebno na obali Amalfi i ostrvu Kapri, limuncello je omiljeno piće, spravljeno od kore limuna, alkohola i šećera. -
Limunovo drvo rađa cele godine.
Drvo limuna cveta i donosi plodove tokom čitave godine u odgovarajućim klimatskim uslovima, što ga čini izuzetno produktivnim i korisnim za uzgoj.