VIC DANA !!! VIDOVITI MUJO

Pita Fata Muju:
– “Mujo, cula sam da si ti vidovit. Mozes li i mene nauciti da i ja budem?”
– “Mogu”, rece Mujo
– “Fato”, skini dzemper. Fata skine dzemper.
– “Fato, skini bluzu.” Fata skine bluzu.
– “Fato, skini suknju.” Fata skine i suknju.


– “Mujo, je li ti to hoces da me je*es?”
– “Eto vidis da si vidovita.”

 

BONUS TEKST:

Breskve su voće koje pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i imaju bogatu povijest i brojne korisne osobine. One su poznate po svojoj sočnosti, slatkoći i mirisu, te su uživane u raznim kuhinjama svijeta. Osim što su ukusne, breskve imaju i mnoge zdravstvene koristi.

  1. Poreklo i povijest
    Breskve potiču iz Kine, gdje su uzgajane još pre 3.000 godina. Iako su se u početku smatrale simbolom besmrtnosti i dugovječnosti, tokom vremena su se proširile na ostatak svijeta. Rimljani su ih prvi put doneli u Evropu, a kasnije su se breskve proširile na Ameriku putem španskih istraživača.

  2. Različite vrste
    Breskve dolaze u nekoliko različitih vrsta. Postoje “fuzzy” ili dlakave breskve koje su najpoznatije, ali postoje i “nektarine”, koje su slične breskvama, ali nemaju dlake na koži. Takođe, breskve mogu biti žute, crvene, pa čak i bijele, a boja ploda varira u zavisnosti od sorte i zrelosti.

  3. Nutritivne vrednosti
    Breskve su bogate vitaminima, vlaknima i mineralima. Sadrže visok nivo vitamina C, koji je važan za jačanje imuniteta i održavanje zdravlja kože. Takođe, breskve sadrže vitamin A koji doprinosi zdravlju očiju, kao i kalijum, koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu.

  4. Zdravstvene koristi
    Breskve su niskokalorične, što ih čini odličnim voćem za one koji žele da održe zdravu telesnu težinu. Takođe, zbog svog sadržaja vlakana, pomažu u održavanju zdrave probave i mogu smanjiti rizik od zatvora. Antioxidanti prisutni u breskvama, kao što su polifenoli, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, čime mogu smanjiti rizik od bolesti poput raka i bolesti srca.

  5. Kulinarska upotreba
    Breskve se koriste u mnogim jelima. Mogu se jesti sveže, koristiti u pripremi sokova, marmelada, sladoleda i kolača. Često se dodaju u voćne salate ili pečene u pitama i tartovima. U nekim kulturama, breskve se koriste i u slanim jelima, kao što su umaci za meso.

  6. Poboljšanje kože
    Breskve sadrže i brojne hranljive materije koje su korisne za kožu. Mnogi kozmetički proizvodi koriste breskve zbog njihovih hidratantnih i anti-aging svojstava. Maska za lice od breskvi može biti odličan način za hidrataciju kože i smanjenje pojave bora.

  7. Vrste breskvi
    Breskve se uglavnom dele na dve glavne vrste: one sa slobodnim kamenom i one sa čvrstim kamenom. Breskve sa slobodnim kamenom imaju košticu koja se lako odvaja od mesa ploda, dok breskve sa čvrstim kamenom imaju košticu koja ostaje čvrsto vezana za meso.

  8. Sezona i čuvanje
    Sezona breskvi u Evropi traje od leta, obično od juna do septembra. Ove sočne plodove najbolje je konzumirati dok su sveže i zrele, ali se mogu i konzervirati ili zamrznuti za kasniju upotrebu. Zamrznute breskve mogu se koristiti za pripremu pite ili smutija.

Breskve su, dakle, ukusno i zdravo voće koje ima dugu tradiciju i koristi se u mnogim aspektima života. Osim što su ukusne, breskve su pravo bogatstvo za naše zdravlje!