VIC DANA !!RADOJKO I MILOJKA

Ide Radojka stazom kroz polje uz Moravu.
Sa druge strane, istom stazom, dolazi Milojko.
Sretnu se nasred staze i Milojko će:
– “Radojka bre, da s'je*emo?”
– “A ju…

, ala si bre diplomata! Sa dve reči me ubedi!”
BONUS TEKST :

Susam (Sesamum indicum) je jedno od najstarijih kultivisanih uljanih semenki na svetu. Potiče iz tropskih područja Afrike i Indije, a danas se uzgaja u mnogim delovima sveta zbog svojih hranljivih i kulinarskih svojstava. Male, ovalne semenke dolaze u raznim bojama, uključujući belu, crnu, smeđu i zlatnu, a svaka sorta ima blago različit ukus i teksturu.

Poreklo i istorija
Susam ima dugu istoriju, koja datira više od 3.000 godina unazad. Smatra se da potiče iz Afrike, ali je brzo postao popularan i u Indiji i na Bliskom istoku. U starom Vavilonu, žene su koristile susamovo ulje za negu tela, dok su u Egiptu semenke koristili u pripremi hrane. U drevnoj Grčkoj i Rimu, susam se smatrao simbolom besmrtnosti i plodnosti.

Vrste susama
Postoje dve osnovne vrste susama: beli i crni. Beli susam je najrasprostranjeniji i ima blag, orašast ukus. Crni susam ima intenzivniji, pomalo gorkast ukus i često se koristi u azijskoj kuhinji. Tu su i smeđi i zlatni susam, koji imaju nešto blaži ukus u poređenju sa crnim.

Nutritivna vrednost
Susam je pravi nutritivni dragulj. Bogat je zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima B grupe (posebno B1 i B6), kao i mineralima poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka i bakra.

100 grama susama sadrži:

  • Kalorije: 573

  • Proteini: 17 g

  • Masti: 50 g

  • Ugljeni hidrati: 23 g

  • Vlakna: 12 g

  • Kalcijum: 975 mg (skoro 100% preporučenog dnevnog unosa)

  • Gvožđe: 14,6 mg

  • Magnezijum: 351 mg

  • Cink: 7,8 mg

Zdravstvene koristi
Susam je poznat po brojnim zdravstvenim prednostima:

  • Zdravlje kostiju: Visok sadržaj kalcijuma i cinka pomaže u održavanju jakih kostiju.

  • Podrška srcu: Bogat je nezasićenim mastima, uključujući oleinsku i linolnu kiselinu, koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola.

  • Antiinflamatorna svojstva: Lignani i fitosteroli smanjuju upale i pomažu u zaštiti krvnih sudova.

  • Bolji rad metabolizma: Bakar doprinosi zdravlju vezivnog tkiva i apsorpciji gvožđa.

  • Podrška probavi: Vlakna poboljšavaju varenje i sprečavaju zatvor.

  • Zdravlje kože i kose: Susamovo ulje hidrira kožu i jača kosu zahvaljujući vitaminu E i masnim kiselinama.

Kulinarska upotreba
Susam se koristi u raznim kuhinjama širom sveta. Najpoznatiji je u obliku tahinija, paste od mlevenog susama, koja je osnova humusa i drugih bliskoistočnih jela. Takođe, koristi se u azijskoj kuhinji za posipanje sushija ili kao dodatak rezancima.

Popularni proizvodi od susama:

  • Tahini: Pasta od mlevenog susama, često korišćena u umacima i namazima.

  • Halva: Tradicionalni desert sa susamom i medom.

  • Susamovo ulje: Hladno ceđeno ulje sa orašastim ukusom, idealno za marinade i prelive.

  • Gomashio: Japanska mešavina mlevenog susama i soli, korišćena kao začin.

Sezona i skladištenje
Susam se bere u kasno leto ili ranu jesen. Nakon branja, seme se suši i skladišti na suvom mestu. Zbog visokog sadržaja ulja, važno je čuvati susam u hermetički zatvorenim posudama, dalje od svetlosti, kako bi se izbegla užeglost. Susamovo ulje takođe treba čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Kako koristiti susam u svakodnevnoj ishrani

  • Posipajte tostirani susam preko salata za dodatnu hrskavost.

  • Dodajte tahini u smuti za kremastu teksturu i nutritivnu vrednost.

  • Umešajte susamovo ulje u sosove i marinade za bogatiji ukus.

  • Napravite domaće granole sa susamom, orašastim plodovima i medom.

Zanimljivosti o susamu
Susam je poznat po svojoj frazi “Sezame, otvori se!” iz priče o Aladinu, jer se zrele čaure otvaraju same kada su spremne za žetvu.
Susam je jedan od retkih izvora biljnih lignana, jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima.
U Indiji se susam smatra simbolom besmrtnosti i koristi se u verskim obredima.
Najveći proizvođači susama u svetu su Indija, Mjanmar, Kina i Sudan.

Moguće alergije
Alergija na susam je prilično česta i može izazvati ozbiljne reakcije, uključujući osip, oticanje, probleme sa disanjem i anafilaksiju. Osobe sa alergijom treba da izbegavaju proizvode od susama i susamovo ulje.

Zaključak
Susam je mnogo više od obične semenke – on je nutritivno bogat, ukusan i izuzetno svestran u kulinarstvu. Bilo da ga koristite kao začin, pravite tahini ili uživate u hrskavim zrnima preko peciva, susam donosi brojne zdravstvene prednosti i obogaćuje obroke svojim orašastim ukusom.