Došli patuljci u Vatikan kod pape. Ulazi Ljutko kod pape i pita:
– “Ima li časnih setara koje su niže od nas patuljaka?”
– “Nema”, odgovara papa.
– “Jeste li sigurni?” ponovo će Ljutko.
– “Jesam, 100%”, uzvaraća papa.
Izađe Ljutko van, ostali ga pitaju:
– “I šta je rekao?”.
– “Rekao je da je 100% siguran da ih nema”, odgovori Ljutko. Na to ostali zapjevaše:…
– “Ljutko je je*ao pingvina, Ljutko je je*ao pingvina…”
BONUS TEKST :
Slatka čarolija čokolade 🍫
Čokolada je jedan od najomiljenijih slatkiša na svijetu, ali i mnogo više od toga. Njena istorija seže hiljadama godina unazad, a put od drevnih civilizacija do modernih čokoladnih delicija prava je priča o strasti, luksuzu i inovaciji.
Od drevnih civilizacija do Evrope
Prvi koji su otkrili čaroliju kakaa bili su Maje i Asteci. Oni su od zrna kakaa pravili napitak poznat kao xocoatl – gorak, začinjen i često pomiješan s čilijem. Za njih je kakao bio dar bogova i simbol snage, pa se čak koristio i kao sredstvo plaćanja. Tek dolaskom Španaca u Ameriku kakao stiže u Evropu, gdje mu se dodaje šećer i mlijeko, pretvarajući ga u poslasticu kakvu danas poznajemo.
Čokolada kroz vijekove
U 18. i 19. stoljeću čokolada je postala popularna među evropskim aristokratama. Tada su se pojavile i prve čokoladnice, a industrijska revolucija omogućila je masovnu proizvodnju. Imena poput Lindt, Cadbury ili Nestlé zauvijek su obilježila istoriju čokolade. Danas postoji bezbroj vrsta – od klasične mliječne i tamne, pa sve do bijele i egzotičnih kombinacija sa začinima, voćem ili čak ljutim papričicama.
Zdravstvene tajne tamne čokolade 🖤
Iako je slatkiš, čokolada – posebno tamna – krije i neke zdravstvene prednosti. Bogata je antioksidansima, može poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. Studije pokazuju da umjerena konzumacija tamne čokolade pozitivno utiče na krvni pritisak i rad srca. Naravno, ključ je u umjerenosti – jer iako je zdrava, i dalje sadrži šećer i kalorije.
Čokolada u modernoj gastronomiji
Danas čokolada nije samo pločica iz prodavnice. Svijet vrhunskih poslastičara i kuhara pokazuje koliko je ona svestrana. Od luksuznih pralina i fontana na svadbama, do neobičnih kombinacija poput čokoladnih burgera ili sosova uz meso – čokolada pronalazi svoje mjesto u najrazličitijim jelima. Neki čak tvrde da najbolje ide uz čašu crnog vina ili viskija, što čini pravo gurmansko iskustvo.
Čokolada kao emocija ❤️
Možda najveća čarolija čokolade nije u njenom ukusu, nego u osjećaju koji izaziva. Ona se poklanja kao znak ljubavi, koristi u proslavama i praznicima, a često je i “lijek” za loš dan. Miris i topljenje čokolade u ustima povezani su sa lučenjem hormona sreće, pa ne čudi što je mnogi zovu i “hrana za dušu”.
Zaključak
Čokolada je mnogo više od obične poslastice – ona je istorija, kultura, emocija i hedonizam u jednom. Od drevnih civilizacija do današnjih luksuznih slastičarnica, njen put pokazuje kako jedan jednostavan plod može postati globalni simbol uživanja. I bilo da voliš mliječnu, tamnu ili bijelu – jedno je sigurno: svaka kockica krije priču koja mami osmijeh. 😊