VIC DANA: MUJO I CVIJEĆE

Vraća se Mujo kući mrtav pijan. Fata mu ne otključava, već kaže:

“Marš pijanduro, vraćaj se gdje si bio!”

– “Nosim cvijeće za najlepšu ženu na svijetu!” ,kaže Mujo.

Fata se raznježila, otvori vrata, te pita:

– “Gdje je cvijeće?”

– “A gdje je najljepša žena na svijetu?!

 

BONUS TEKST:

 

Luk je jedno od najstarijih i najvažnijih povrća koje se koristi u kuhinjama širom sveta. Njegov specifičan ukus i miris čine ga nezaobilaznim sastojkom u mnogim jelima, a pored toga, luk ima i brojne zdravstvene koristi. Evo nekoliko zanimljivosti o luku koje možda niste znali:

1. Luk kroz istoriju

Luk se koristi u ljudskoj ishrani već više od 5.000 godina. Veruje se da potiče iz centralne Azije, a kroz vekove se proširio po celom svetu. Stari Egipćani su ga smatrali svetom biljkom i često su ga stavljali u grobnice faraona. Luk je bio važan deo ishrane graditelja piramida, jer se verovalo da im daje snagu i izdržljivost.

2. Luk i suze

Seckanje luka izaziva suzenje očiju zbog ispuštanja enzima i sumpornih jedinjenja. Kada luk sečemo, on oslobađa hemijsku supstancu koja reaguje sa vlagom u očima i stvara sumpornu kiselinu, iritirajući oči. Zanimljivo je da postoje posebne sorte luka koje su uzgojene tako da manje iritiraju oči.

3. Vrste luka

Postoji mnogo vrsta luka, ali najpoznatiji su crveni, žuti i beli luk. Crveni luk je blaži i slađi, često se koristi u salatama. Žuti luk je najčešći i koristi se za kuvanje, dok beli luk ima jači ukus i često se koristi u azijskoj i latinoameričkoj kuhinji. Postoji i mladi luk, koji se koristi u svežem stanju, kao i praziluk, koji ima blaži, gotovo slatkasti ukus.

4. Luk kao prirodni antibiotik

Luk je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Sadrži sumporna jedinjenja i antioksidanse koji pomažu u jačanju imuniteta i borbi protiv infekcija. U narodnoj medicini, luk se koristio za lečenje kašlja, prehlade i upala.

5. Luk i zdravlje srca

Redovna konzumacija luka može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Luk sadrži flavonoide i sumporne jedinjenja koja pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju lošeg holesterola. Takođe poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje upale u organizmu.

6. Luk i dugovečnost

Zbog bogatog sadržaja antioksidanasa, luk se često povezuje sa dugovečnošću. Mnoge studije su pokazale da luk može pomoći u smanjenju rizika od raka, posebno raka želuca i debelog creva.

7. Luk u kulinarstvu

Luk je osnova mnogih jela širom sveta. Koristi se u supama, sosovima, pečenjima, salatama, sendvičima i mnogim drugim jelima. Može se jesti sirov, pržen, pečen, karamelizovan ili čak ukiseljen.

8. Luk i mitovi

Postoji verovanje da ako presečete luk i ostavite ga u sobi, on može apsorbovati bakterije i viruse iz vazduha. Iako naučno nije dokazano da luk može direktno sprečiti bolesti, njegova antibakterijska svojstva su stvarna.

9. Luk i miris

Luk može ostaviti jak miris u ustima, ali taj miris se može neutralisati žvakanjem svežeg peršuna, nane ili jabuke. Takođe, nakon seckanja luka, ruke možete oprati limunovim sokom da biste uklonili jak miris.

10. Luk u svemiru

NASA je proučavala mogućnost uzgoja luka u svemiru, jer je bogat nutrijentima i može poboljšati ukus hrane astronautima. Istražuje se kako bi luk mogao rasti u mikrogravitaciji i kakav bi uticaj imao na ishranu astronauta tokom dugih misija.

Luk je, dakle, mnogo više od običnog povrća – on je ključni sastojak u ishrani, lekovit, simbolično značajan i neizostavan u kuhinji.