VIC DANA !! KUM I KUMA

Sretne kum kumu, vidi joj zavijen palac pa je upita:
– Šta ti je kumo s palcem?
– Otekao mi.
– Što ga ne staviš na paru, pa će proći otok.
– Gdje na paru?
– Pa u tvoju, znaš već šta.
Uradi kuma tako i izliječi palac. Kroz nekoliko dana ponovo se oni sretnu.
– Kako si kume?
– Nikako, kumo. Otekla mi ona stvar.
– A što ga ne staviš na paru?
– Nemam gdje, kumo.
– Pa, evo, stavi ga u moju…
Zabi joj ga kum a kuma će:


– Eh, kume, mi se liječimo, a da nas neko vidi, reko bi da se je*emo…

 

BONUS TEKST:

Zanimljivosti o lubenici 🍉

Lubenica je sočno, slatko i osvježavajuće voće koje savršeno prija u toplim ljetnim danima. No, osim što je ukusna, lubenica krije mnoštvo zanimljivih činjenica koje je čine još fascinantnijom. Evo nekih činjenica koje možda niste znali o ovom popularnom voću!

1. Lubenica je 92% voda

Lubenica je jedno od najhidratantnijih voća na svijetu – čak 92% njezina sastava čini voda, što je čini savršenim izborom za vruće ljetne dane i prirodnim načinom hidratacije.

2. Potječe iz Afrike

Lubenica potječe iz pustinje Kalahari u Africi, gdje su je drevni narodi uzgajali prije više od 5.000 godina. Smatra se da su je Egipćani prvi kultivirali i da su njezine sjemenke i slike pronađene u grobnicama faraona.

3. Lubenica je voće i povrće istovremeno!

Iako je botanički voće jer sadrži sjemenke i dolazi iz cvijeta biljke, lubenica je i član obitelji tikvenjača (Cucurbitaceae), zajedno s bundevama, tikvicama i krastavcima, zbog čega se ponekad smatra i povrćem.

4. Najteža lubenica ikada uzgojena težila je preko 159 kg!

Rekord za najtežu lubenicu na svijetu drži Chris Kent iz SAD-a, koji je 2013. godine uzgojio lubenicu tešku nevjerojatnih 159 kg!

5. Lubenice su nekada bile gorke

Drevne sorte lubenica bile su manje i imale su gorak okus. Kroz tisuće godina uzgoja postale su veće, slađe i sočnije kakve danas poznajemo.

6. Postoji preko 1.200 sorti lubenica

Lubenice dolaze u različitim oblicima i bojama – osim klasične crvene, postoje i žute, narančaste, bijele, pa čak i ružičaste sorte. Također mogu biti okrugle, duguljaste ili kvadratne!

7. Kvadratne lubenice dolaze iz Japana

Japanci su razvili tehniku uzgoja kvadratnih lubenica kako bi bile lakše za skladištenje i transport. One rastu u prozirnim kutijama koje im daju pravilan oblik, no često su skuplje i manje sočne od klasičnih lubenica.

8. Lubenica se može cijela jesti

Osim slatkog crvenog mesa, kora i sjemenke lubenice također su jestive! Kora se može ukiseliti ili koristiti u salatama, dok se sjemenke mogu ispeći i jesti kao zdrava grickalica.

9. Lubenica je bogata antioksidansima

Lubenica sadrži likopen – moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti srca, smanjenju upala i poboljšanju zdravlja kože. Zanimljivo je da lubenica sadrži čak više likopena od paradajza!

10. Može poboljšati fizičku izdržljivost

Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin, koja može poboljšati cirkulaciju i smanjiti bolove u mišićima nakon vježbanja. Zato je popularna među sportašima kao prirodni napitak za oporavak.

11. Lubenica ima svoj festival u SAD-u

U gradu Hope, Arkansas (SAD) svake godine održava se veliki festival posvećen lubenici, s natjecanjima u jedenju lubenice, bacanju kore i izborom najteže lubenice.

12. Kinezi su najveći proizvođači lubenice

Kina proizvodi više od 60% ukupne svjetske količine lubenica, a lubenica je jedno od najpopularnijih voća u zemlji. Često se poslužuje kao desert na svečanim okupljanjima.

13. Može se koristiti za izradu vina

Iako se obično jede svježa, lubenica se može fermentirati i koristiti za proizvodnju vina s blagim, voćnim okusom.

14. Lubenica može narasti do ogromnih veličina u pravim uvjetima

U idealnim uvjetima, lubenica može rasti izuzetno brzo i doseći težinu od preko 20 kg za samo nekoliko mjeseci.

15. Može pomoći u regulaciji krvnog tlaka

Zahvaljujući visokom udjelu kalija i citrulina, lubenica može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju zdravlja krvnih žila.

16. Sirova i hladna lubenica ima nižu nutritivnu vrijednost od sobne temperature

Iako mnogi vole jesti rashlađenu lubenicu, istraživanja su pokazala da lubenice koje se čuvaju na sobnoj temperaturi sadrže više likopena i beta-karotena nego one koje su bile u hladnjaku.

17. Lubenica može pomoći u probavi

Budući da sadrži puno vode i vlakana, lubenica može poboljšati probavu i spriječiti zatvor.

18. U Japanu postoji sorta crne lubenice koja je ekstremno skupa

Densuke lubenica, koja raste samo na otoku Hokkaido u Japanu, poznata je po svojoj crnoj kori i izuzetno slatkom okusu. Može koštati i preko 6.000 dolara po komadu na aukcijama!

19. Lubenica je simbol ljetnih zabava širom svijeta

Bez obzira gdje se nalazite, lubenica je sinonim za ljeto, plažu i piknike. U mnogim kulturama, posebna je poslastica tijekom toplih mjeseci.

20. Postoji dan posvećen lubenici

U Sjedinjenim Američkim Državama 3. kolovoza obilježava se Nacionalni dan lubenice, kada se slavi ovo ukusno voće kroz razne događaje i natjecanja.

Lubenica nije samo ukusna, već i nutritivno bogata, s mnoštvom zdravstvenih prednosti. Bilo da je jedete svježu, pijete kao sok ili koristite na druge kreativne načine, lubenica ostaje jedno od najomiljenijih ljetnih voća širom svijeta! 🍉