VIC DANA !!! HOTEL

Gost uzeo sobu pa pita vlasnika:
-Može li se ko vas nesšto pojest?
-Može naravno.
-Nudite li noćne usluge ?
-Imamo Anđu za 50 eura.
-A usluga suprotnog spola ?
-Nudimo i to, imamo Šimu, 500 eura-
-Kako? To je 10x skuplje.
-Meni ide 100 eura, jer mi nije drago.
-Župniku isto nije drago, pa i njemu toliko.
-Načelniku općine nije takođe drago zato i njemu 100 eura
-Znači šime dobije 200 eura ?


-Ne, 200 eura idu Stipi i Anti, da drže Šimu.
Jer ni njemu nije drago!!!

 

BONUS TEKST :

Kruška (Pyrus) je jedno od najstarijih voćki koje čovek konzumira, a njeni tragovi sežu čak do pre 3.000 godina u Kini i Persiji. Ova sočna i slatka voćka pripada porodici ruža (Rosaceae), istoj porodici kojoj pripadaju jabuke i dunje. Zbog svoje hranljivosti, lakoće uzgoja i osvežavajućeg ukusa, kruška je postala popularna širom sveta.

Poreklo i širenje

Kruške su prvobitno potekle iz Azije i Evrope, a danas ih uzgajaju na gotovo svim kontinentima. Stari Rimljani su bili veliki ljubitelji krušaka i čak su razvili različite metode kalemljenja kako bi stvorili nove sorte. Tokom Srednjeg veka, kruške su se proširile po Evropi, a kasnije su ih evropski doseljenici preneli u Severnu Ameriku.

Zdravstvene prednosti kruške

Kruške su izuzetno bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Jedna srednja kruška sadrži oko 6 grama vlakana, što je čak 20% dnevne preporučene vrednosti. Zbog toga su odlične za probavu i pomažu u sprečavanju zatvora. Takođe, kruške su bogate vitaminom C, antioksidansima i flavonoidima, koji pomažu u jačanju imunog sistema i smanjenju upala u organizmu.

Zanimljivo je da su kruške jedno od retkih voća koje je hipoalergeno, što znači da ih mogu konzumirati čak i osobe sa osetljivošću na određene vrste hrane. Takođe su niskokalorične, pa su odličan izbor za one koji žele da održe zdravu telesnu težinu.

Raznovrsnost i upotreba

Postoji više od 3.000 sorti krušaka širom sveta, a neke od najpoznatijih su Viljamovka, Konferans, Bosk i Anžu. Kruške se mogu konzumirati sveže, sušene, u sokovima, kompotima, džemovima, ali i kao dodatak salatama i desertima. U nekim zemljama, kruška se koristi i u proizvodnji voćnih rakija i vina.

Kruške u kulturi i simbolici

Kruške se u mnogim kulturama povezuju sa dugovečnošću i zdravljem. U kineskoj tradiciji simbolizuju besmrtnost, dok su u evropskim bajkama često prikazivane kao simbol bogatstva i obilja.

Osim što su ukusne i hranljive, kruške su voće bogato istorijom, simbolikom i brojnim zdravstvenim prednostima, što ih čini nezaobilaznim delom ishrane širom sveta.