ŠOK-BOMBA ZA NOVOG DEČKA, JOVANA JEREMIĆ ZAKUCALA DRAGANA ZA SAMO DNO! Voditeljka razvezala jezik, pa sve iznela u javnost!CRNI DRAGANE OVO TI NIJE TREBALO!!!


BONUS TEKST :

Borovnice: Male bobice prepune zdravlja i zanimljivosti

Borovnice su među najomiljenijim voćem širom svijeta. Osim što su ukusne i osvježavajuće, ove sitne plave bobice kriju izuzetno bogatstvo hranljivih materija i istorije. Od narodnih vjerovanja do moderne nauke, borovnice su uvijek imale posebno mjesto u ishrani i kulturi.

1. Superhrana iz prirode

Borovnice su često nazivane superhranom – i to s razlogom. Bogate su antioksidansima, posebno antocijaninima, koji im daju tamnoplavu boju i pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje borovnica može poboljšati pamćenje, cirkulaciju, zdravlje srca i čak usporiti starenje mozga.

2. Niske kalorije, bogat ukus

Jedna šaka borovnica (oko 100 grama) sadrži samo 40–50 kalorija, a puna je vitamina C, vitamina K, vlakana i mangana. Idealne su za dijete, kao užina ili dodatak jelima – od jogurta do salata i kolača.

3. Borovnice nisu uvijek plave

Iako smo navikli na plave ili tamnoljubičaste plodove, postoji više vrsta borovnica. Neke divlje sorte mogu imati blijedo plave, gotovo sive plodove, dok se u nekim dijelovima svijeta uzgajaju i ružičaste borovnice. Njihov ukus može biti blaži ili čak slađi u poređenju s klasičnim sortama.

4. Rastu u šumama, ali i u saksiji

Divlje borovnice rastu u planinskim i šumskim predjelima i cijenjene su zbog svog intenzivnog ukusa. Ipak, moguće ih je uspješno uzgajati i u vrtovima ili čak u većim saksijama, pod uslovom da imaju kiselo i propusno zemljište. Borovnice vole sunce, ali i dovoljno vlage.

5. Drevna upotreba

Borovnice su bile važna namirnica kod sjevernoameričkih starosjedilaca, koji su ih koristili ne samo za jelo, već i u medicinske svrhe – za liječenje kašlja, rana i probavnih problema. Sušene borovnice su se čuvale za zimu, a sok od borovnice korišten je kao prirodna boja.

6. “Voće vida”

U tradicionalnoj medicini, borovnice su često nazivane “voćem za oči”, jer se vjerovalo da poboljšavaju vid, posebno noćni. Istraživanja potvrđuju da antioksidansi iz borovnica zaista mogu pomoći zdravlju očiju, posebno u prevenciji makularne degeneracije i umora očiju.

7. Borovnice u svemiru

NASA je uvrstila borovnice na listu hrane pogodnu za astronaute u svemiru zbog njihove dugoročne hranljivosti i stabilnosti. Sušene ili zamrznute borovnice pomažu u održavanju zdravlja i energije u ekstremnim uslovima.

8. Sezonski, ali dostupni cijele godine

Sezona svježih borovnica traje od juna do avgusta, ali zahvaljujući zamrzavanju, mogu se konzumirati tokom cijele godine bez velikog gubitka nutritivne vrijednosti. Zamrznute borovnice su odličan dodatak smutijima i desertima.