“Probudila sam se u 3 ujutro…”

BONUS TEKST:

Jabuka je jedno od najstarijih i najrasprostranjenijih voćki na svetu, a na Balkanu ima posebno mesto u svakodnevnoj ishrani, narodnoj tradiciji i domaćem voćarstvu. Njena popularnost leži u jednostavnoj uzgojnosti, dugom roku trajanja i neverovatnoj raznovrsnosti sorti i ukusa.

Poreklo i širenje
Jabuka (Malus domestica) potiče iz Centralne Azije, tačnije iz oblasti današnjeg Kazahstana, gde i danas raste divlja jabuka poznata kao Malus sieversii. Ljudi su je počeli gajiti još pre više od 4.000 godina, a Rimljani i Grci su je proširili širom Evrope. Na Balkanu se gaji vekovima, a mnoge autohtone sorte i dalje se uzgajaju u voćnjacima i seoskim dvorištima.

Raznovrsnost sorti
Jabuka je voće sa najviše sorti na svetu – ima ih preko 7.500. U balkanskim krajevima, pored uvoznih, i dalje se gaje brojne domaće sorte:

  • Budimka – slatka, sočna, otporna sorta sa zelenkasto-žutom korom.

  • Petrovača – rana letnja sorta, hrskava i osvežavajuća.

  • Kolačara – kisela jabuka savršena za pite i kolače.

  • Šarenika – zimska sorta sa crveno-žutim šarama, aromatična i dugotrajna.

  • Kožara – rustična jabuka s tvrdom korom, idealna za sušenje.

Nutritivne vrednosti (na 100 g sveže jabuke):

  • Kalorije: 52

  • Ugljeni hidrati: 14 g

  • Vlakna: 2,4 g

  • Šećeri: 10 g

  • Vitamin C: 8% preporučenog dnevnog unosa

  • Kalijum: 107 mg

Zdravstvene prednosti jabuka

  • Dobre za srce: Jabuke sadrže flavonoide i vlakna koja snižavaju holesterol.

  • Podstiču probavu: Pektin, rastvorljivo vlakno iz jabuke, pomaže radu creva.

  • Stabilizuju šećer u krvi: Imaju nizak glikemijski indeks i pogodne su i za dijabetičare.

  • Prirodni antioksidansi: Smanjuju upale i rizik od hroničnih bolesti.

  • Hidratantne i osvežavajuće: Više od 85% jabuke čini voda.

Upotreba u kuhinji i svakodnevici
Jabuka je svestrana – može se jesti sirova, pečena, kuvana, sušena, a koristi se i za pripremu sokova, kompota, marmelada, kolača i rakije.

Popularni proizvodi i jela:

  • Pita sa jabukama (štrudla) – tradicionalni kolač od kiselih jabuka, oraha i cimeta.

  • Džem i marmelada od jabuka – odlični za mazanje i kao dodatak pecivima.

  • Jabukovo sirće – prirodni fermentisani proizvod poznat po lekovitim svojstvima.

  • Rakija jabukovača – popularan domaći destilat u mnogim balkanskim krajevima.

  • Sušene jabuke – zdrava grickalica koja se dugo čuva.

  • Kompot od jabuka – jednostavan i osvežavajući desert.

Zanimljivosti o jabukama:

  • Stara narodna izreka „Jedna jabuka na dan, tera doktora van“ potiče iz Engleske, ali je rado prihvaćena i na Balkanu.

  • Jabuka je simbol zdravlja, ljubavi i mudrosti u mnogim kulturama.

  • Postoje sorte jabuka koje mogu da se čuvaju i do 6 meseci bez gubitka svežine.

  • Divlja jabuka se i danas koristi kao podloga za kalemljenje.

  • Najskuplja sorta jabuke na svetu – Sekai Ichi – dolazi iz Japana i može koštati više od 20 dolara po komadu.

Gajenje i čuvanje jabuka
Jabuka je voćka koja uspeva u umerenoj klimi, a najbolje daje plodove na sunčanim, blago nagnutim terenima sa dobrom drenažom. Stabla jabuke zahtevaju orezivanje, zaštitu od štetočina i oprašivanje, često pomoću pčela. Zimske sorte se beru u kasnu jesen i mogu se skladištiti mesecima na hladnom, tamnom mestu.

Zaključak
Jabuka je mnogo više od običnog voća – ona je deo svakodnevice, narodne tradicije i zdravog načina života. Bilo da se jede sirova, u piti, kao rakija ili suva, domaća jabuka sa Balkana nudi kvalitet, ukus i miris koji nas vraća u detinjstvo. 🍎