“Prije dvije godine saznala sam da moj otac nije moj biološki otac…”


BONUS TEKST:

Kikiriki je jedno od najomiljenijih orašastih plodova na svetu, iako tehnički nije orašasti plod, već mahunarka! Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom ukusnom i hranljivom sastojku.

1. Kikiriki nije orah, već mahunarka

Iako se često svrstava među orašaste plodove zajedno s bademima i orasima, kikiriki zapravo pripada porodici mahunarki, istoj kao pasulj i soja. On raste pod zemljom, u mahunama koje podsećaju na grašak.

2. Poreklo i istorija

Kikiriki potiče iz Južne Amerike, tačnije iz Brazila i Perua, gde su ga drevne civilizacije uzgajale pre više od 3.500 godina. Španski i portugalski istraživači proširili su ga po svetu, a danas je najviše zastupljen u SAD-u, Indiji, Kini i Nigeriji.

3. Nutritivne vrednosti

Kikiriki je izuzetno hranljiv – bogat je proteinima, zdravim mastima, vlaknima, vitaminima B grupe, magnezijumom i antioksidansima poput resveratrola, koji se takođe nalazi u crvenom vinu. Ove hranljive materije pomažu zdravlju srca, mozga i mišića.

4. Maslac od kikirikija – američki klasik

Maslac od kikirikija nastao je krajem 19. veka, a popularizovao ga je Džordž Vašington Karver, naučnik koji je istraživao preko 300 načina korišćenja kikirikija! Danas je neizostavan deo američke ishrane, a koristi se i u raznim slanim i slatkim jelima širom sveta.

5. Zdravstvene koristi

Kikiriki može pomoći u kontroli telesne težine jer pruža dugotrajan osećaj sitosti. Takođe, pomaže u snižavanju lošeg holesterola i održavanju zdravlja srca zbog visokog sadržaja nezasićenih masti.

6. Alergije na kikiriki

Kikiriki je jedan od najčešćih alergena, a alergijske reakcije mogu biti veoma ozbiljne, pa čak i opasne po život. Zbog toga se u mnogim zemljama proizvodi moraju posebno obeležavati ako sadrže tragove kikirikija.

7. Kikiriki u svemiru

NASA astronauti često nose kikiriki na svemirske misije jer je bogat energijom i hranljivim materijama. Takođe, postoji tradicija u NASA-i da osoblje jede kikiriki pre lansiranja letelice za sreću!

8. Kikiriki u kulinarstvu

Osim maslaca od kikirikija, koristi se u mnogim jelima – od tajlandskih jela poput satay sosa, do slatkih poslastica kao što su snickers čokoladice. Pečeni, sirovi ili kao puter – kikiriki je omiljen širom sveta! 🥜