Povišen šećer u krvi sve je češći problem današnjeg čovjeka. Najčešće ga povezujemo s dijabetesom, ali skokovi glukoze javljaju se i kod onih koji nemaju ovu dijagnozu. Mnogi vjeruju da je voće uvijek siguran izbor, ali istina je da neke vrste mogu izazvati nagle oscilacije šećera.
Ključni pojam u ovom procesu je glikemijski indeks (GI) – pokazatelj kojom brzinom hrana podiže nivo šećera u krvi. Kada pojedemo voće s visokim GI-jem, glukoza naglo raste, a organizam reaguje pojačanom proizvodnjom insulina. To dovodi do brze gladi, potrebe za novim unosom hrane i česte želje za slatkim. Zato je važno znati koje voće treba ograničiti, a koje slobodno uključiti u ishranu.
Voće koje treba izbjegavati 🍌🍇
Iako je bogato vitaminima, određeno voće nije dobar izbor za one koji žele da drže šećer pod kontrolom.
-
Banane – naročito prezrele, jer sadrže obilje lako svarljivih šećera
-
Mango i pomorandže – brzo podižu šećer
-
Grožđe i urme – pune fruktoze, stvaraju nagle oscilacije
-
Kruške – djeluju bezazleno, ali u većim količinama takođe povećavaju glukozu
Poseban primjer je lubenica – iako je osvježavajuća i puna vode, njen GI je visok i može brzo podići šećer u krvi. Zbog toga se preporučuje samo u manjim porcijama.
Voće koje je sigurno i korisno 🫐
Srećom, postoji mnogo vrsta voća koje pomažu održavanju stabilnog šećera:
-
Bobičasto voće (jagode, borovnice, maline, kupine) – nizak GI, bogato vlaknima i antioksidansima
-
Kivi i šljive – usporeno otpuštaju šećer
-
Grejpfrut – pored niskog GI-a, poboljšava osjetljivost ćelija na insulin
Ove vrste voća zadovoljavaju želju za slatkim, a ne remete kontrolu glukoze.
Šira slika ishrane 🍞🥦
Voće je samo jedan dio priče. Stabilizacija šećera u krvi zavisi od ishrane u cjelini:
-
Integralne žitarice – sporije se vare, daju dug osjećaj sitosti
-
Mahunarke (pasulj, sočivo, leblebija) – kombinuju proteine i vlakna, pomažu stabilizaciji
-
Povrće – niskokalorično i povoljno za metabolizam
S druge strane, treba izbjegavati šećer, slatkiše, gazirane napitke, fabričke sokove, bijeli hljeb, krompir i bijeli pirinač, jer brzo podižu šećer i iscrpljuju organizam.
Zaključak ✅
Ključ nije u potpunom odricanju od voća, već u pametnom izboru i kontroli količine. Ako poznajemo glikemijski indeks i pažljivo biramo namirnice, možemo uživati u raznovrsnim ukusima, a istovremeno čuvati zdravlje i stabilan nivo šećera u krvi.