Moja neudata sestra, 38, brinula se o našoj bolesnoj majci 12 godina…

 

BONUS TEKST:

🍬 Zanimljivosti o karameli:

  1. Karamela nije jednoznačna
    Postoji više vrsta karamela – mekana karamela, tvrda karamela, karamel sos, pa čak i slana karamela. Razlika je u temperaturi kuvanja i dodacima poput putera, pavlake ili soli.

  2. Nastaje hemijskim procesom karamelizacije
    Kada se šećer zagreva iznad 170°C, on se topi i počinje da menja boju, ukus i teksturu – taj proces se zove karamelizacija. Nije isto što i topljenje šećera – to je zapravo hemijska reakcija.

  3. Prva karamela bila je tvrda
    Prve verzije karamele pojavile su se u 17. veku u Americi, ali su bile tvrde bombone bez mlečnih dodataka. Tek kasnije su u njih počeli dodavati mleko i puter da bi dobili mekaniju teksturu.

  4. Karamela je „majka“ mnogih slatkiša
    Karamela je osnova za mnoge popularne slatkiše – kao što su Twix, Snickers, Milky Way, i Crème brûlée. U mnogim desertima koristi se kao preliv, punjenje ili dekoracija.

  5. Slana karamela je francuski izum
    Slana karamela (caramel au beurre salé) potiče iz Bretanje u Francuskoj, regije poznate po slanom puteru. Slatko-slani kontrast postao je globalni fenomen u slastičarstvu.

  6. Boja karamela ne znači „gotovo“
    Prava karamelizacija zahteva precizno vreme i temperaturu. Ako se karamela kuva predugo – postaje gorka. Ako se ne kuva dovoljno – ostaje blaga i preslatka. Iskusni poslastičari često koriste termometar za šećer.

  7. Karamela može imati i zdraviji „twist“
    Postoje verzije karamele bez rafinisanog šećera – napravljene od urmi, kokosovog šećera ili agave. I dalje je slatka, ali pogodna za ljude koji paze na unos šećera.

  8. U parfemima i kozmetici
    Zbog bogatog, slatkog mirisa, aroma karamele se često koristi u mirisima, sapunima i losionima. Često se kombinuje s vanilom i tonkom u gurmanskim parfemima.