Moja kćerka od 5 godina obožava od supruga novu ženu, a ja gorim…


BONUS TEKST:

Zanimljivosti o košpicama bundeve 🟠🌱

Košpice bundeve, poznate i kao bučine sjemenke, nisu samo ukusan međuobrok već su i prava mala riznica zdravlja i kulturnih zanimljivosti. Vjekovima se koriste u narodnoj medicini, kuhinji, ali i u različitim ritualima i tradicijama.

1. Superhrana u malom

Košpice bundeve obiluju važnim nutrijentima. Bogate su magnezijem, cinkom, željezom, manganom, kalcijem, te omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Samo šaka ovih sjemenki može zadovoljiti dnevne potrebe za mnogim mineralima. Posebno su cijenjene zbog visokog sadržaja cinka, koji je ključan za imunitet, zdravu kožu i hormone.

2. Prirodni saveznik za san i raspoloženje 😴

Zanimljivo je da bučine sjemenke sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže u stvaranju serotonina – hormona sreće – i melatonina, hormona sna. Upravo zbog toga, mnogi ih preporučuju kao večernju užinu koja može pomoći kod nesanice i smanjenja stresa.

3. Tradicionalna medicina ih visoko cijeni

U tradicionalnim terapijama, posebno u ajurvedskoj i kineskoj medicini, košpice bundeve koriste se za jačanje bubrega, čišćenje mokraćnih puteva i čak kao prirodni lijek protiv parazita. Zbog svog blagog diuretičkog efekta, preporučuju se i kod problema sa prostatom, posebno kod muškaraca srednjih godina.

4. Ulje bučinih sjemenki – crno zlato

Iz ovih košpica se dobiva i ulje tamnozelene boje i bogatog okusa, naročito popularno u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj. Ulje bučinih sjemenki koristi se u salatama, hladnim jelima i kao dodatak supama, a smatra se jednim od najzdravijih ulja zbog antioksidansa i nezasićenih masti.

5. Simbol plodnosti i zdravlja 🌾

U mnogim kulturama, sjemenke bundeve simbolizuju plodnost, obnovu i zdravlje. U starim slavenskim običajima, vjerovalo se da donose zaštitu kući ako se drže u kutiji pored ulaza. Neki su ih nosili i kao amajliju.

6. Grickalica bez grižnje savjesti

Košpice bundeve mogu se jesti sirove, pečene, slane, ili začinjene različitim začinima poput paprike, bijelog luka ili cimeta. Za razliku od mnogih drugih grickalica, ove sjemenke ne sadrže loše masnoće ni aditive i imaju nizak glikemijski indeks.

7. Održive i ekološke

Zanimljivo je da se košpice mogu koristiti i kao izvor biljnih proteina u veganskoj ishrani. Osim toga, njihova proizvodnja ima znatno manji ekološki otisak nego proizvodnja životinjskih proteina. Takođe, ništa se ne baca – pulpa bundeve ide u ishranu, a sjemenke se koriste za jelo, ulje ili kao stočna hrana.

8. Postoji i svjetski dan košpica!

U Austriji i Sloveniji se čak obilježava Dan bučinog ulja i sjemenki, gdje se održavaju sajmovi, degustacije i takmičenja u pripremi jela na bazi košpica.

Košpice bundeve su mnogo više od obične grickalice – one su mali prirodni paketići zdravlja, tradicije i kulinarske raznolikosti. Bilo da ih dodaješ u salatu, blendas u smoothie, posipaš po supi ili jednostavno grickaš uz film, jedno je sigurno: tvoje tijelo će ti biti zahvalno! 💚