Iako potiče iz jednostavne seljačke kuhinje, palenta je postala pravo kulinarsko blago koje je osvojilo ljubitelje hrane širom svijeta. Jedna od najomiljenijih verzija jeste upravo ona u kojoj se palenta prvo skuva, zatim ohladi i na kraju ispeče ili isprži do savršene zlatne hrskavosti spolja, dok iznutra ostaje mekana i nježna.
Italijani su majstori kada je u pitanju jednostavna, ali bogata kuhinja. Njihova verzija palente zauzima posebno mjesto u tradicionalnoj ishrani – kremasta kada je svježe skuvana, a prava delikatesa kada se ohladi i griluje ili prži. Na ovaj način dobija potpuno novu teksturu i ukus koji je teško nadmašiti.
Hrskava palenta savršeno se slaže sa grilovanim povrćem, mesom, ribom, pa čak i sa blagim mlečnim proizvodima poput sira ili jogurta. Toliko je ukusna da može biti i glavno jelo, lagana večera ili zanimljiv prilog uz svečanu trpezu.
Sastojci
-
250 g palente (instant ili klasična, po želji)
-
1 litar vode
-
1/2 kašičice soli
-
Malo ulja (za kalup i prženje)
Priprema
-
U šerpu sipajte vodu, dodajte so i zagrijte na srednjoj temperaturi. Voda treba da bude vruća, ali ne smije da proključa.
-
Postepeno sipajte palentu, uz stalno miješanje drvenom kašikom ili žicom, kako biste izbjegli grudvice.
-
Miješajte dok se ne zgusne i ne upije svu vodu (5–10 minuta, u zavisnosti od vrste palente).
-
Kada smjesa postane gusta i počne da se odvaja od ivica šerpe, prebacite je u nauljeni kalup. Poravnajte površinu i prekrijte providnom folijom.
-
Ostavite da se potpuno ohladi, zatim je isijecite na komade po želji.
-
Komade pržite na malo ulja ili pecite na grilu dok ne dobiju zlatno-hrskavu koricu.
✨ Rezultat je jelo koje jednostavnim sastojcima nudi bogatstvo ukusa i tekstura. Hrskava spolja, mekana iznutra – palenta na italijanski način sigurno će osvojiti i vaše nepce.