Italijani svako veče jedu palentu na ovaj način i ne ugoje se ni gram: Ako se spremi ovako, ukusnija je od mesa

Iako potiče iz jednostavne seljačke kuhinje, palenta je postala pravo kulinarsko blago koje je osvojilo ljubitelje hrane širom svijeta. Jedna od najomiljenijih verzija jeste upravo ona u kojoj se palenta prvo skuva, zatim ohladi i na kraju ispeče ili isprži do savršene zlatne hrskavosti spolja, dok iznutra ostaje mekana i nježna.

Italijani su majstori kada je u pitanju jednostavna, ali bogata kuhinja. Njihova verzija palente zauzima posebno mjesto u tradicionalnoj ishrani – kremasta kada je svježe skuvana, a prava delikatesa kada se ohladi i griluje ili prži. Na ovaj način dobija potpuno novu teksturu i ukus koji je teško nadmašiti.

Hrskava palenta savršeno se slaže sa grilovanim povrćem, mesom, ribom, pa čak i sa blagim mlečnim proizvodima poput sira ili jogurta. Toliko je ukusna da može biti i glavno jelo, lagana večera ili zanimljiv prilog uz svečanu trpezu.

Sastojci

  • 250 g palente (instant ili klasična, po želji)

  • 1 litar vode

  • 1/2 kašičice soli

  • Malo ulja (za kalup i prženje)

Priprema

  1. U šerpu sipajte vodu, dodajte so i zagrijte na srednjoj temperaturi. Voda treba da bude vruća, ali ne smije da proključa.

  2. Postepeno sipajte palentu, uz stalno miješanje drvenom kašikom ili žicom, kako biste izbjegli grudvice.

  3. Miješajte dok se ne zgusne i ne upije svu vodu (5–10 minuta, u zavisnosti od vrste palente).

  4. Kada smjesa postane gusta i počne da se odvaja od ivica šerpe, prebacite je u nauljeni kalup. Poravnajte površinu i prekrijte providnom folijom.

  5. Ostavite da se potpuno ohladi, zatim je isijecite na komade po želji.

  6. Komade pržite na malo ulja ili pecite na grilu dok ne dobiju zlatno-hrskavu koricu.

✨ Rezultat je jelo koje jednostavnim sastojcima nudi bogatstvo ukusa i tekstura. Hrskava spolja, mekana iznutra – palenta na italijanski način sigurno će osvojiti i vaše nepce.