VIC DANA !!!MUŽ I ŽENA U KREVETU

Muž i žena spavaju u krevetu kad se u sred noći začu neka buka.
Žena se trgne, uplaši i povika:
– Jao to mora da je moj muž!
Muž kada je to čuo iskoči iz kreveta i trkom pobeže kroz prozor.
Vraća se on posle 2 minuta besan i izgreban, te kaže svojoj ženi:
– Objasni ti meni Šta ti znači to ..mora de je moj muž?!
A žena će :…
– Objasni ti prvo meni što si se uplašio i pobegao?

BONUS TEKST :

Banana je tropsko voće koje ne samo da je ukusno, već i prepuno zanimljivih činjenica. U svijetu se godišnje pojede više od 100 milijardi banana, što je čini jednim od najkonzumiranijih plodova, odmah uz jabuku i grožđe. Njena slatkoća, hranjivost i praktičnost učinili su je omiljenom među ljudima svih uzrasta.

Iako većina ljudi misli da banana raste na drvetu, to nije tačno – banana je zapravo biljka i pripada porodici zeljastih biljaka. Njeno “stabljiko-drvo” je u stvari slojevita struktura velikih listova. Biljka može narasti i do 7 metara visine, a jedna banana stabljika proizvodi samo jedan grozd banana, nakon čega ugine, dok nova biljka niče pored nje iz istog korijena.

Banane porijeklom potiču iz jugoistočne Azije, a danas se uzgajaju u više od 135 zemalja. Najveći proizvođači su Indija, Kina, Filipini, Brazil i Ekvador, koji je ujedno i najveći izvoznik banana u svijetu. Zanimljivo je da većina banana koje se prodaju u supermarketima širom svijeta pripada jednoj jedinoj sorti – Cavendish. Iako je ukusna i izdržljiva za transport, ova sorta je osjetljiva na određene bolesti, zbog čega naučnici traže otpornije zamjene.

Osim što su ukusne, banane su i veoma hranjive. Bogate su kalijumom, vitaminom B6, vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Kalijum u banani pomaže u regulaciji krvnog pritiska i radu srca, zbog čega se preporučuje ljudima sa kardiovaskularnim problemima. Takođe, zbog prirodnih šećera i vlakana, banana je idealna za brzi izvor energije, posebno kod sportista.

Banane su i prirodno “spakovane” – njihova kora služi kao savršena zaštita i ambalaža. Zanimljivo je da su kore banana jestive (kuhane ili pečene u nekim kulturama), i sadrže vlakna i antioksidanse. U nekim zemljama Azije koristi se i cvijet banane, koji se jede kuhan ili pržen kao delikates.

Jedna od fascinantnih osobina banana je njihova sposobnost da svijetle u mraku pod ultraljubičastim svjetlom zbog spojeva zvanih fluoroscentni alkaloidi. Iako to nema praktičnu upotrebu za potrošače, zanimljivo je znati da obična banana ima “tajni sjaj”.

Postoji i nešto što se zove „banana efekt“ – banane proizvode etilen, gas koji ubrzava sazrijevanje voća. Zbog toga ih često stavljamo uz drugo nezrelo voće kako bi ubrzali njihovo sazrijevanje. Međutim, ista osobina znači i da se banane brzo kvare, naročito na toplom.

I na kraju, da – banana je voće, ali sa stanovišta botanike tehnički je i bobica. Da, dobro ste pročitali! Prema botaničkoj definiciji, bobica je plod koji se razvija iz jednog cvijeta s jednim jajnikom i ima više sjemenki – što banana i jeste.

Bez obzira da li je jedemo za doručak, kao užinu ili dodatak u kolačima i smutijima, banana ostaje voće koje nas nikada ne razočara – jednostavno, zdravo i ukusno.