NIKADA ne bacajte kore lubenice: Stavite ih u pleh i uključite rernu. Žao mi je što nisam probao ranije!

Ljetni dani donose obilje sezonskih plodova, ali rijetko koji ima toliku moć da nas osvježi kao lubenica. Hladna, slatka, sočna – omiljena je poslastica kad temperature rastu. I dok svi uživamo u njenom crvenom, sočnom mesu, ono što najčešće završava u kanti – njena kora – krije iznenađujući potencijal.

Kora lubenice, iako naizgled beskoristan ostatak, može se pretvoriti u niz korisnih, ukusnih i zanimljivih stvari. Od slatkih jela i domaćih džemova, do prirodnih sredstava za čišćenje i prehrane za domaće životinje – ovaj zeleni omotač postaje sve zanimljiviji onima koji žele da iskoriste baš svaki dio onoga što unesu u dom.

Na društvenim mrežama sve je više recepata za poslastice od kore lubenice – posebno desert koji je hrskav spolja, a sočan i mekan iznutra. Za pripremu je potrebno: polovina veće lubenice, četiri šolje šećera, nekoliko klinčića, kašika maslaca i sok od pola limuna. Nakon što se lubenica opere, crveno meso se odstrani, a kora reže na sitne kocke. Raspoređuju se u pleh, preliju kipućom vodom i peku u rerni na 220°C oko 50 minuta. Sačuvana tečnost od pečenja koristi se kasnije – u nju se dodaje šećer, klinčići i kuha dok se ne zgusne. Zatim se dodaje maslac, limunov sok i pečene kockice kore. Sve se kuha još oko sat vremena. Gotova smjesa se sipa u sterilizirane tegle, i ako se pravilno zatvore, može stajati dugo. Uz to, crvena pulpa koja je odstranjena može postati osvježavajući napitak ako se izmiksa s limunovim sokom.

Osim deserta, kora lubenice je zahvalan sastojak za razne kulinarske varijante. Može se pretvoriti u aromatičan džem kuhan sa šećerom i limunom, u osvježavajući smoothie uz dodatak mlijeka i svježeg voća, ili čak u domaći sladoled ako joj se doda vanilija i ostavi da se zamrzne. Za one koji vole neobične ukuse, kora se može dodati i u ajvar, unoseći blagu slatkoću i interesantnu teksturu.

Van kuhinje, ova zelena kora ima i praktične primjene. Može se koristiti kao prirodni repelent – posebno tokom ljetnih večeri na terasi. Postavljena blizu stola, pomaže u odvraćanju insekata. Takođe, odlična je kao kompost jer je bogata kalijem, magnezijem i fosforom, što doprinosi plodnosti zemlje. Domaće životinje poput kokoši, patki ili svinja rado je jedu, čineći je korisnom i u seoskom domaćinstvu.

Za ljubitelje sobnih biljaka – bijela strana kore savršena je za čišćenje listova. Uklanja prašinu i ostavlja sjaj, bez upotrebe hemikalija. Još zanimljivije – kora se može koristiti za čišćenje metalnih površina, posebno sudova od nehrđajućeg čelika. Dovoljno je njome istrljati površinu i isprati čistom vodom. Prije bilo koje upotrebe, važno je temeljno oprati koru i ukloniti tamnozeleni sloj s površine.

U vremenu kada se sve više govori o održivosti i odgovornom odnosu prema resursima, kora lubenice postaje simbol toga kako male stvari mogu imati veliku vrijednost. Umjesto da je bacimo, možemo je pretvoriti u nešto korisno, ukusno ili jednostavno praktično.

Možda neće promijeniti svijet – ali hoće naš pogled na svakodnevne navike. I sljedeći put kad pojedete krišku lubenice, sjetite se – ono što ostane može biti tek početak nove, kreativne ideje.