Italijani svako veče jedu palentu na ovaj način i ne ugoje se ni gram: Ako se spremi ovako, ukusnija je od mesa

Iako potiče iz skromne seoske kuhinje, palenta je jelo koje je uspelo da osvoji srca gurmana širom sveta. Jedna od najomiljenijih verzija svakako je ona u kojoj se palenta prvo kuva, zatim hladi, a na kraju prži ili peče dok ne postane zlatno hrskava spolja, a mekana i nežna iznutra.

Italijani su poznati po jednostavnoj, ali izuzetno ukusnoj kuhinji koja se oslanja na kvalitetne sastojke i pažljivu pripremu. Među brojnim jelima koja čine stub njihove gastronomije, palenta zauzima posebno mesto. I dok se kod nas najčešće konzumira u toplom, kremastom obliku, u Italiji se često priprema na specifičan način – kuvana, ohlađena, pa zatim pržena ili grilovana do savršene hrskavosti.

Ovako pripremljena palenta prava je poslastica za sva čula – spolja zlatno hrskava, a iznutra mekana i puna ukusa. Savršeno se slaže sa grilovanim povrćem, pečenim mesom, ribom, ali i s blagim mlečnim proizvodima poput sira ili kefira. Toliko je ukusna da joj je teško odoleti – bilo da je služite kao glavno jelo, večeru ili prilog.

Sastojci:

  • 250 g palente (instant ili klasična, po želji)

  • 1 litar vode

  • 1/2 kašičice soli

  • Malo ulja (za kalup i prženje)

Priprema:

  1. U veću šerpu sipajte vodu, dodajte so i zagrejte na srednje jakoj temperaturi. Voda treba da bude vrlo topla, ali ne i da proključa.

  2. Postepeno dodajte palentu, polako sipajući i istovremeno mešajući drvenom varjačom ili žicom za mućenje, kako biste izbegli grudvice i dobili glatku smesu.

  3. Mešajte dok palenta ne počne da se zgušnjava i dok ne upije svu vodu. Kuvanje traje oko 5 do 10 minuta, u zavisnosti od vrste palente.

  4. Kada se smesa zgusne i počne da se odvaja od ivica šerpe, sipajte je u prethodno nauljeni kalup (npr. kalup za hleb) i poravnajte površinu. Pokrijte providnom folijom.

  5. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u frižider na nekoliko sati (idealno preko noći), dok se potpuno ne stegne.

  6. Ohlađenu palentu izvadite iz kalupa i isecite na kriške ili štapiće željene veličine. Pržite u dobro zagrejanom ulju s obe strane dok ne dobije zlatno-smeđu, hrskavu koricu.

Predlog za serviranje:

Hrskava palenta je izuzetno svestrana. Za lagani obrok, poslužite je uz kefir, jogurt ili sir. Ako želite nešto bogatije, dodajte grilovano povrće poput tikvica, paprika ili patlidžana, ili komadiće pečenog mesa ili ribe.

Ovo jelo nije samo ukusno, već i niskokalorično, lako svarljivo i pogodno za sve koji vode računa o zdravoj ishrani. Pržena palenta je savršen primer kako i najjednostavniji sastojci mogu, uz malo pažnje i mašte, postati deo raskošnog i nutritivno uravnoteženog obroka.