BONUS TEKST :
Brusnica – sitna bobica s velikom moći
Brusnica (lat. Vaccinium macrocarpon) je malo crveno voće koje prirodno raste u hladnim i vlažnim područjima Severne Amerike i Evrope, a poznata je po svom jakom, trpkom ukusu i neverovatnim zdravstvenim svojstvima. Iako je sitna i često zaboravljena u moru voćki, brusnica je jedna od najmoćnijih prirodnih saveznica za zdravlje čoveka. Evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o ovoj maloj crvenoj bobici:
1. Brusnice plivaju i beru se na vodi
Brusnice rastu na niskim žbunovima u močvarnim područjima. Kada sazru, žbun se potopi vodom i specijalnim mašinama se “protresu” plodovi, koji zatim isplivaju na površinu zbog sitnih vazdušnih džepova u plodu. Berba brusnica na vodi izgleda kao crveni tepih koji prekriva površinu močvare – prizor koji oduzima dah!
2. Jedan od najjačih prirodnih antioksidanata
Brusnice su prepune proantocijanidina, snažnih antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju starenje ćelija i smanjuju rizik od raznih bolesti, uključujući kardiovaskularna oboljenja i rak.
3. Prirodni borac protiv urinarnih infekcija
Verovatno najpoznatija zdravstvena prednost brusnice jeste njena sposobnost da spreči i ublaži infekcije urinarnog trakta (UTI). Aktivne supstance iz brusnice onemogućavaju bakterijama (posebno E. coli) da se zalepi za zidove bešike i mokraćnih kanala.
4. Brusnice su bile deo ishrane još u doba Indijanaca
Indijanci su vekovima koristili brusnice – ne samo za ishranu, već i za lekovite svrhe, bojenje tkanina i čak kao deo tradicionalnih jela kao što je pemmican – mešavina sušenog mesa, masti i sušenih brusnica.
5. Brusnice nisu prirodno slatke
Za razliku od većine voća, brusnice su izrazito kisele i gorkaste, pa se u komercijalnim proizvodima (sokovima, sušenim plodovima) gotovo uvek dodaje šećer ili zaslađivači. Čista brusnica može biti šokantno trpka onima koji je prvi put probaju!
6. Amerikanci konzumiraju brusnicu najviše za Dan zahvalnosti
U SAD, brusnice su nezaobilazan deo tradicionalnog Thanksgiving obroka, obično u obliku slatko-kiselog sosa uz ćuretinu. Oko 20% godišnje proizvodnje konzumira se samo tokom ovog praznika.
7. Brusnice pomažu i zdravlju zuba
Zanimljivo je da isti mehanizam kojim brusnica sprečava infekcije bešike, pomaže i zubima! Aktivne supstance iz brusnice ometaju bakterije da se lepe za gleđ i desni, čime se smanjuje rizik od karijesa i parodontopatije.
8. Sadrže obilje vitamina C
Brusnice su prirodni izvor vitamina C, koji je ključan za imunitet, kožu, zaceljivanje rana i apsorpciju gvožđa. Nekada su moreplovci nosili sušene brusnice da bi sprečili skorbut tokom dugih putovanja.
9. Zimzelene su i mogu se čuvati mesecima
Sveže brusnice mogu se čuvati u frižideru čak do dva meseca, a u zamrzivaču i do godinu dana, bez gubitka nutritivne vrednosti. Idealne su za pripremu džemova, sirupa, kolača, salata i prirodnih čajeva.
10. Brusnica je i industrijski važna
SAD, posebno država Viskonsin, i Kanada su najveći svetski proizvođači brusnice. Svake godine se proizvedu stotine hiljada tona ovih bobica koje se izvoze širom sveta.
Zaključak:
Brusnica je prava nutricionistička bomba u malom pakovanju. Osim što osvežava, leči i štiti telo, ona ima i kulturnu i istorijsku važnost. Ako do sada niste redovno koristili brusnicu u ishrani, možda je vreme da date šansu ovoj crvenoj bobici – vaše zdravlje će vam biti zahvalno.