“Vraća se žena iz prodavnice i kupila:
10 piva, 3 flaše vina, 2 flaše štoka i 2 hljeba.
Gleda je muž pa je pita:
• Ljubavi, jel imamo goste?
• Nemamo.
-Na to će muž:..
• Pa šta će nam dva hljeba?”
BONUS TEKST:
Med je jedan od najstarijih i najcenjenijih prirodnih proizvoda koje čovek koristi – i to ne samo kao hranu, već i kao lek, konzervans, pa čak i simbol duhovnosti i blagostanja. Ova zlatna tečnost, koju vredne pčele stvaraju od cvetnog nektara, s pravom nosi reputaciju “tečnog zlata”.
Med nastaje kada pčele sakupe nektar sa cvetova, prerade ga u svom organizmu i deponuju u saće unutar košnice. Tokom vremena, višak vlage isparava, a enzimi koje pčele dodaju menjaju strukturu šećera u nektaru, pretvarajući ga u gustu, stabilnu supstancu – med.
Sastav meda zavisi od vrste biljaka koje su pčele posećivale. Postoje mnoge vrste – livadski, bagremov, lipov, kestenov, planinski, med od suncokreta, medljikovac (šumski med), i mnogi drugi. Svaka vrsta ima svoj specifičan ukus, miris, boju i lekovita svojstva.
Nutritivno, med sadrži:
– Oko 80% prirodnih šećera (glukoza, fruktoza)
– Enzime, aminokiseline, vitamine (C, B kompleks), minerale (kalijum, kalcijum, magnezijum, cink)
– Antioksidanse, flavonoide, organske kiseline
Med poseduje brojna lekovita svojstva:
🍯 Prirodni antiseptik i antibiotik – deluje protiv bakterija, gljivica i virusa.
🍯 Smanjuje upale – koristi se kod kašlja, grlobolje i infekcija disajnih puteva.
🍯 Pomaže varenju – posebno u kombinaciji s toplom vodom i limunom.
🍯 Jača imunitet – bogat enzimima i antioksidansima koji podstiču odbrambeni sistem.
🍯 Ublažava nesanicu i stres – kašičica meda pre spavanja može da smiri organizam.
🍯 Prirodna energija – brzo se apsorbuje i daje snagu, što ga čini idealnim za sportiste i decu.
Posebno je zanimljiva upotreba meda u narodnoj medicini i kozmetici. Stavlja se na rane zbog svojih antibakterijskih svojstava, koristi se kao maska za lice, u tretmanima za kosu i kožu, u sirupima za kašalj, čajevima i oblogama.
Iako je sladak, med se razlikuje od industrijskog šećera jer ima niži glikemijski indeks, sadrži hranljive materije i enzime, a ne samo “prazne kalorije”. Međutim, treba ga konzumirati umereno – zbog visokog sadržaja šećera, preporučena dnevna doza za odrasle je jedna do dve kašičice.
Važno: med se ne daje deci mlađoj od godinu dana, zbog mogućeg prisustva spora botulizma, koje njihov digestivni sistem još ne može da neutrališe.
Zanimljivo je da med – ako je pravi, prirodni – nikada ne može da se pokvari. U starim egipatskim grobnicama pronađen je jestiv med star hiljadama godina! To je zbog niske vlažnosti, kiselosti i prirodnih enzima koji sprečavaju rast mikroorganizama.
Na Balkanu, med je deo tradicije – nalazi se u slatkišima, kolačima, čajevima, jelima i običajima. U mnogim domaćinstvima čuva se kao lek za „svaku priliku“, a pčelari se često prenose znanjem kroz generacije.
Med nije samo namirnica – on je dar prirode, rezultat složenog rada pčela i biljaka, simbioze i ravnoteže. On nas podseća da su i najsitnija bića – poput pčela – od ključnog značaja za opstanak života na Zemlji. 🐝🍯