“Momku sam iz šale slagala da sam trudna…”

**”Iz šale sam momku rekla da sam trudna, a on je bio presrećan. Bilo mi je žao da prekinem taj trenutak sreće, pa nisam htela da kažem istinu.

Posle pet dana, on je insistirao da odemo kod lekara. Pokušavala sam da se izvučem raznim izgovorima, ali nije uspelo. U autu sam razmišljala da mu priznam sve, ali na kraju nisam.

Kada smo stigli u ordinaciju, doktorka me pregledala i šokirala me vešću da sam stvarno trudna. Bilo mi je užasno neprijatno. Rekla je da je beba dobro i da se samo malo odmorim narednih dana.

Ostala sam u šoku, ali istovremeno i presrećna. Sada ne znam da li da mu priznam celu istinu ili da ostavim ovako kako jeste. Grize me savest jer sam ga slagala, i zbog toga se osećam tužno.”**

BONUS TEKST:

Mango je egzotično voće koje se često naziva „kraljem voća“ zbog svog neodoljivog ukusa, sočne teksture i bogate nutritivne vrednosti. Potiče iz Južne Azije, a danas se uzgaja širom tropskih i suptropskih regiona sveta.

1. Istorija i poreklo

Mango potiče iz Indije, gde se uzgaja više od 4.000 godina. Smatra se svetim voćem u hinduizmu i često se povezuje s bogovima i duhovnošću. Tokom vremena, mango se proširio na druge delove sveta putem trgovaca i istraživača, a danas je jedno od najpopularnijih tropskih voća.

2. Raznovrsnost sorti

Postoji preko 1.000 sorti manga širom sveta, a najpoznatije su Ataulfo, Tommy Atkins, Haden, Kent i Alphonso. Sorte se razlikuju po veličini, obliku, boji i ukusu – od izuzetno slatkih do blago kiselkastih.

3. Nutritivne vrednosti

Mango je prava riznica vitamina i minerala. Bogat je vitaminom C, koji jača imunitet, i vitaminom A, važnim za zdravlje očiju i kože. Sadrži i folnu kiselinu, vitamine B6, E i K, kao i kalijum i bakar. Osim toga, mango je bogat antioksidansima kao što su beta-karoten i polifenoli.

4. Zdravstvene koristi

  • Podrška imunološkom sistemu: Zbog visokog sadržaja vitamina C i A.

  • Zdravlje očiju: Beta-karoten pomaže u očuvanju vida i može smanjiti rizik od degenerativnih bolesti oka.

  • Probava: Mango sadrži enzime koji pomažu razgradnju proteina, a vlakna poboljšavaju rad creva.

  • Antioksidativna zaštita: Polifenoli u mangu mogu pomoći u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

  • Koža i kosa: Vitamin A i vitamin C doprinose zdravoj, blistavoj koži i jačaju kosu.

5. Kako odabrati savršen mango?

Zreli mango može biti žut, crven, narandžast ili čak zelen, u zavisnosti od sorte. Najbolje je birati plod koji je malo mekan na dodir i miriše slatkasto na vrhu stabljike. Tvrdi mango obično nije zreo, ali ga možete ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko dana da sazri.

6. Kulinarska upotreba

Mango se može jesti svež, dodati u voćne salate, smutije ili koristiti za pravljenje sladoleda, džemova i sokova. U Indiji se pravi poznati napitak mango lassi, dok se u jugoistočnoj Aziji često koristi u slatko-slanoj kombinaciji, kao što su mango salate sa začinima ili uz lepljivi pirinač.

7. Kora i koštica

Kora manga nije jestiva i može izazvati iritaciju kod nekih ljudi zbog prisustva urushiola, supstance koja se nalazi i u otrovnom bršljanu. Unutrašnja koštica je velika i tvrda, pa je najbolje pažljivo iseći plod oko nje.

8. Simbolika i kultura

U Indiji mango simbolizuje ljubav i plodnost, a njegovi listovi se često koriste u ceremonijama i ritualima. Čak se veruje da drvo manga donosi sreću i prosperitet.

9. Zanimljivosti

  • Mango je nacionalno voće Indije, Pakistana i Filipina.

  • Najveći proizvođač manga na svetu je Indija, koja proizvodi skoro polovinu ukupne svetske proizvodnje.

  • Na Tajlandu, popularna poslastica je mango sticky rice – slatki pirinač sa zrelim mangom i kokosovim mlekom.

Bilo da uživate u svežem mangu ili ga koristite za pripremu dezerta, ovo voće je pravo tropsko blago koje osvaja svojim jedinstvenim ukusom i bogatim hranljivim vrednostima! 🥭