Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u ljudskom organizmu, čineći čak 30% ukupnih proteina u telu. Presudan je za zdravlje kože, zglobova, kostiju i mišića. Ipak, već nakon 25. godine, telo ga sve manje proizvodi, što se s vremenom ogleda u borama, gubitku elastičnosti kože i slabijoj pokretljivosti.
Zato je ključno da kroz ishranu unosimo nutrijente koji pomažu organizmu da podstakne prirodnu proizvodnju kolagena. Pravilna ishrana ne samo da usporava proces starenja, već značajno doprinosi ukupnom zdravlju i vitalnosti.
Kolagen igra brojne uloge – održava kožu elastičnom, zglobove gipkim, kosti jakim, a mišiće spremnim za regeneraciju. Takođe štiti organe i pomaže u održavanju elastičnosti krvnih sudova. Gubitak ovog proteina jeste prirodan proces, ali ishranom ga možemo usporiti i umanjiti njegove posledice.
Namirnice koje podstiču proizvodnju kolagena:
-
Supa od kostiju
Bogat izvor kolagena tipa I, II i III. Podržava zdravlje zglobova, kože i digestivnog sistema. Najbolje deluje kada se kuva satima. -
Losos
Sadrži omega-3 masne kiseline i cink, koji smanjuju upale i podstiču sintezu kolagena. -
Jaja (posebno žumance)
Obiluju aminokiselinama i sumporom, važnim za sintezu kolagena i detoksikaciju organizma. -
Čia semenke
Biljni izvor omega-3 kiselina. Pomažu hidrataciju kože i očuvanje ćelijskih membrana. -
Semenke bundeve
Prepune cinka, koji je ključan za regeneraciju kože i zdravlje zglobova. -
Agrumi (limun, narandža, grejp)
Bogat izvor vitamina C, neophodnog za stvaranje stabilnih kolagenskih vlakana. -
Zeleno lisnato povrće (spanać, kelj)
Sadrži hlorofil, antioksidans koji stimuliše proizvodnju prokolagena i štiti kožu od UV oštećenja. -
Bobičasto voće (borovnice, maline, jagode)
Uz vitamin C, sadrže elagičnu kiselinu koja sprečava razgradnju kolagena izazvanu slobodnim radikalima. -
Avokado
Bogat vitaminom E, koji štiti postojeći kolagen i doprinosi glatkoći kože. -
Paradajz
Zahvaljujući likopenu, podstiče sintezu kolagena i štiti kožu od štetnih spoljašnjih uticaja. Kuvani paradajz sadrži još više ovog antioksidansa.
Kako ih uvrstiti u svakodnevnu ishranu?
-
Doručak: ovsena kaša s čia semenkama i bobičastim voćem, ili omlet sa spanaćem i avokadom
-
Ručak: supa od kostiju sa zelenim povrćem ili losos s pečenim paradajzom i keljom
-
Večera: lagana pileća supa s povrćem, ili salata sa kuvanim jajima i bundevinim semenkama
-
Užina: sveže ceđeni sok od citrusa, smoothie od borovnica i avokada, ili šaka semenki bundeve
Redovnim konzumiranjem ovih namirnica možete:
-
Usporiti starenje kože
-
Povećati elastičnost i hidrataciju
-
Ojačati kosti i zglobove
-
Podstaći prirodnu regeneraciju tkiva
-
Poboljšati opšte zdravlje bez dodataka ishrani
Priroda već nudi sve što je potrebno – samo treba da je uključimo u svoj tanjir.