“Moja najbolja prijateljica se zaljubila…”


BONUS TEKST:

Dunja – Zaboravljeno Zlatno Voće Jeseni

Dunja (Cydonia oblonga) je voće koje mnogi pamte iz detinjstva po njenom specifičnom mirisu i čvrstoj, pomalo oporoj teksturi. Iako je manje popularna od jabuka i krušaka, dunja je pravo bogatstvo hranljivih sastojaka i ima brojne zdravstvene benefite.

Karakteristike i uzgoj dunje

Dunja pripada istoj porodici kao jabuke i kruške (Rosaceae), ali se po svom ukusu i teksturi značajno razlikuje. Ima tvrdu i hrapavu koru, a njeno meso je gusto i obično nije pogodno za konzumaciju u sirovom obliku. Najčešće se kuva ili peče kako bi postala mekša i slađa.

Ovo voće najbolje uspeva u toplijim klimama i poznato je po svojoj otpornosti na sušu. Uzgaja se širom Mediterana, Balkana, Turske, Irana i južnih delova Rusije.

Zdravstvene prednosti dunje

Dunja je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima koji doprinose zdravlju organizma. Neke od njenih glavnih zdravstvenih prednosti uključuju:

Podrška varenju – Dunja sadrži puno vlakana, koja pomažu u regulisanju varenja i poboljšavaju rad creva. Njeni spojevi mogu ublažiti simptome gastritisa i čira na želucu.

Jačanje imuniteta – Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, dunja pomaže organizmu u borbi protiv prehlada i infekcija.

Antioksidativna svojstva – Flavonoidi i polifenoli u dunji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i upala.

Snižavanje krvnog pritiska – Kalijum prisutan u dunji pomaže u regulisanju krvnog pritiska i poboljšava rad srca.

Prirodni lek protiv mučnine – Čaj od dunje ili kuvani plod često se preporučuje trudnicama koje pate od jutarnje mučnine.

Kako se koristi dunja?

Pošto je sirova dunja tvrda i opora, najčešće se priprema na sledeće načine:

🍯 Slatko od dunja – Jedan od najpoznatijih načina pripreme. Kuvanjem sa šećerom, dunja postaje mekana i dobija predivan crvenkast ton.

🍏 Kompot – Kuvane dunje sa šećerom, cimetom i limunom daju ukusan i zdrav napitak.

🍰 Džem i marmelada – Zbog visokog sadržaja pektina, dunja je savršena za pravljenje gustih džemova i marmelada.

🥧 Kolači i pite – Kuvana ili pečena dunja može biti odličan dodatak kolačima i pitama.

🫖 Čaj od dunje – Listovi dunje se često koriste za pripremu čaja, koji se preporučuje kod problema sa varenjem i disajnim putevima.

Zanimljivosti o dunji

🍂 U antičkoj Grčkoj dunja je smatrana simbolom ljubavi i sreće. Mnogi veruju da je upravo dunja bila legendarna “zlatna jabuka” iz priče o Parisu i Heleni Trojanskoj.

🏺 Rimljani su koristili dunju kao prirodni osveživač prostora, zahvaljujući njenom intenzivnom mirisu.

👶 Dunja se često daje bebama kao kašica jer ne izaziva alergijske reakcije i blagotvorna je za digestivni sistem.

Zaključak

Dunja je voće bogate istorije, izuzetnih zdravstvenih koristi i predivnog ukusa kada se pravilno pripremi. Iako nije često voće koje jedemo svakodnevno, vredi ga uključiti u ishranu, bilo kroz slatke poslastice, čaj ili kompot. Ukoliko imate priliku, probajte dunju u raznim oblicima i uživajte u njenim blagodatima! 🍐✨